téveszmék

téveszmék

"A szépség nem minden"

2018. október 01. - G. Nagy László

annabelle-jefferson3.jpg

 

A Kaliforniában élő, 44 éves Annabelle Jefferson beperelte szüleit, kétmillió dollár kártérítést követelve tőlük örökölt rondasága miatt. Igaz ami igaz, valószínűleg tényleg nem sok kozmetikai világcég kérné fel reklámarcának. Nem csoda, hogy kinézetéből fakadóan depressziós és házasságai is megromlottak. "Amikor az első válóperem zajlott, volt férjem azt mondta a bírónak, hogy minden reggel, amikor meglátta az arcomat, hányingere lett, és gyakran ki is kellett rohannia a mosdóba. Az utolsó férjem gyakorlatilag vak volt, de egy sikeres szemműtét után visszanyerte látását. A következő héten elvált tőlem." - panaszolta a nő. Annabelle szerint a csúnya embereknek nem volna szabad megengedni, hogy reprodukálják magukat, ő maga sem szül gyereket. Odáig elmegy, hogy kormányprogramot sürget a rondák sterilizálására. Amikor a Rádió1 múlt keddi, reggeli adásában mindez szóba került, Sebestyén Balázs azon igyekezett, hogy Vadon Janiék ne kezdjenek komoly és mély moralizálásba, hiszen ez csupán egy könnyed bulvárhír egy szórakoztató műsorban. Ha Balázséknál ezúttal nem is fért bele, azért a sztoriban jócskán akad erkölcsi továbbgondolnivaló.

 

Az első szó ezúttal is az együttérzésé. Pokoli lehet egy ilyen testben élni. Mellébeszél, vagy egyenesen hazudik az, aki azt állítja: "a szépség nem minden". Persze, olyan értelemben igaz a mondás, hogy a jó külső önmagában nem old meg mindent. Ám abban a tekintetben semmiképpen sem, hogy hiánya bármivel is pótolható lenne, különösen egy nő esetében. Még egy férfi élete sem lehet kielégítően teljes, ha soha nem tapasztalja meg a valódi vágyat a másik szemében, s valljuk be, ehhez azért egy minimálisan vonzó megjelenés elengedhetetlen. Ugyanez egy nő életében valóságos tragédia; nincs az a szívjóság, kedvesség, csillogó intelligencia vagy üde szellemesség, amely kompenzálhatná a fizikai szépség hiányát. Ilyen tekintetben feltétlenül érthető Annabelle depressziója. Már az is valóságos csoda, hogy miként tudott három (!!!) férfit is rávenni arra, hogy feleségül vegyék. A hozzá hasonló adottságú nők többsége még egy erősen alkoholgőzös, egyéjszakás kalandot sem igen tud összehozni élete során.

 

Ami a szülőkkel szembeni pert illeti, itt azért erősen túllőtt a célon. Sem a jog, sem a morál nem áll mellé e kérdésben. Még Amerikában, az igazán dörzsölt ügyvédek hazájában sem tudok olyan eljárást elképzelni, ahol Annabelle egyetlen centtel is megkopaszthatná öregeit. Ám ami még fontosabb: semmi erkölcsi alapja sincs szüleivel szemben, legalábbis a per tárgyát illetően. Kapott egy életet, ez mindenképpen ajándék. Ha nem tetszik neki, bármikor eldobhatja, senki sem kényszerítheti arra, hogy szenvedését még hosszú évtizedekre elnyújtsa. (Bár nagy valószínűséggel most jönnek majd a legjobb időszakai, a vénség ráncai ugyanis jótékonyan fedik a természetes csúnyaságot. A fene se mondja meg egy idős emberről, hogy mindig is ronda volt, vagy csupán a hosszú évek karmolták az arcát ilyenné.) Ha szüleit bármiért is felelősségre lehet vonni - csakis erkölcsi, semmiképpen sem jogi értelemben - az talán az, hogy nem tanították meg lányukat arra, miként kell kamatoztatni szerény talentumait. Az öregek természetesen csupán Annabelle gyermekkori kínjaiért felelősek, egy felnőtt nőnek már önállóan is illene tudnia, hogy mit kezdjen magával. A jelek szerint ezzel nem sokat foglalkozik; ránézésre nem barátja sem a sport, sem a kozmetika, hogy a komolyabb szépészeti beavatkozásokról ne is beszéljünk. Piszok nehéz úgy erkölcsi alapot teremteni bármilyen panaszáradathoz, ha mi magunk egyébként nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt a boldogulásunkért.

 

ugly.jpg

Annabelle szülei, a 76 éves Ruby és a 82 esztendős Robert

 

Annabelle hozzáállásában nem a szülei ellen folytatott per jelenti a morális mélypontot. Washingtonban kíván lobbizni azért. hogy a Kongresszus törvényt hozzon a megfelelő szépség-mércét nem teljesítők sterilizálására. A felvetés természetesen nem történelmi előzmény nélküli. 1907 és 1938 között az USA államainak több mint a felében sterilizálták a bűnözőket, mozgássérülteket, epilepsziásokat, kábítószereseket, alkoholistákat, prostituáltakat. Finnországban 1929-től az örökletes betegségben szenvedőket, Dániában 1934-től a szellemi fogyatékosokat, Norvégiában a szellemi fogyatékosokat és az önellátásra képteleneket. A hitleri Németország - látva és lemásolva a felsorolt példákat - 1934 és 1939 között négyszázezer embert sterilizált; vakokat, süketeket, színesbőrűeket, s mindenkit, akit alacsonyabb rendűnek ítélt. Alig hiszem, hogy hosszasan kellene ecsetelni az eljárás embertelenségét. Mindenkinek alapvető joga, hogy maga döntse el, szeretne-e utódokat létrehozni, vagy sem. Még akkor is, ha történetesen irgalmatlanul ronda.

 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem kéne megemelni a kalapunkat mindazok előtt, akik képesek a szabad akaratból fakadó bölcs önmérsékletre. Ismerek olyan autista srácot, aki nem kívánja továbbörökíteni génállományát. Imádja a nőket, de gyermekvállalásra nem vállalkozik; egyszerűen nem kíván semmiféle szenvedést okozni potenciális utódainak. Egy másik ismerősöm épp elég drogot és alkoholt fogyasztott élete első harminc évében ahhoz, hogy ne akarjon gyereket, mondván: ilyen életvitel után aligha maradt épp spermája. Kevés vagyok ahhoz, hogy megítéljem, félelmeik mennyire megalapozottak. Azt sem tudom, hogy a terhesség 11-14. hetében esedékes genetikai vizsgálat a Down, Patau és Edwards kóron, valamint a látható fizikai rendellenességeken kívül kiszűr-e minden lényeges kóros elváltozást. Idővel bizonyára eljutunk odáig, hogy egy komplex magzatvizsgálat még arra is fényt derít majd, hogy milyen lesz a gyerkőc várható külső megjelenése 5, 10, vagy akár 20 éves korában. (Ez persze újabb morális dilemmát szül majd: megengedett-e elvetetni egy minden tekintetben egészséges, csúnya gyereket?) Egy biztos: a kellő önmérséklet önmagában üdvözlendő. Egyetlen szülő sem felel azért, hogy gyereke gyönyörű és makulátlan legyen, s hogy tökéletesen kipárnázott, boldog életet éljen, azért viszont feltétlenül, hogy az alapokat biztosítsa számára. Egészen biztosan bűnt követ el az az apa és anya, akiknek az utódaira a borítékolható kín, nyomorúság és kilátástalanság vár. Ha Annabelle felvetéseinek jelentős része értelmetlen, immorális és túlzó is, azért az alapproblémára mindenképpen érdemes volna odafigyelni.

 

Pár éve egy internetes férfifórumon feltettem ezt a kérdést: "Mit választanátok, egy szép és boldog gyereket, akit kakukkfiókaként neveltek fel, avagy egy csúnya és boldogtalan srácot, aki vér a véretekből?" Számomra megdöbbentő, hogy a válaszadó fiúk 90%-a az utóbbi mellett tette le a voksát. Lehet, hogy velem van a baj, de kevés dolgot hiszek olyan lényegesnek, mint hogy ne okozzunk felesleges szenvedést senkinek. Ha ennek az az ára, hogy génjeinket nem örökítjük tovább, akkor azon az áron.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7414266201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Up! 2018.10.01. 14:26:53

Legalább a Velvet.hu-n ott volt, hogy a hírt a Hírcsárda helyi megfelelője hozta le, szóval nem igaz. Ahhoz képest itt sikerült elég jól kivesézni a hamis hírt! :)

ben2 2018.10.01. 14:28:56

@Up!:

Rádaásul elég hajmeresztő következtetést vont le belőle: ha ronda lesz a gyerek, akkor jobb, ha meg sem születik.

Szalay Miklós 2018.10.01. 14:33:29

Egy összfoglaló a testi szépségről, annak működéséről, szerepéről, hatalmáról, a külső és a belső kapcsolatáról:

egyvilag.hu/temakep/064.shtml

alien 2018.10.01. 14:46:00

csak szólok, hogy elhízott és azzal ront a külsején, így a rútságát nagy részében ő okozta ezért nem kell neki fizetni semmit, egyébként meg első dolog egy elmeszakértő kellene, hogy legyen.

alien 2018.10.01. 14:46:50

ja és biztos kamu

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.01. 15:01:42

Minden csúnya nőből átlagost lehet csinálni megfelelő sminkkel, hajjal, ruhával.

erkölcsi hulla 2018.10.01. 15:01:52

Szóval több fèrje is volt ennek a hányadèknak. Ès mivel lefogyni nem tud, most pereli a saját szüleit. Míg a normális, genetikailag ès egèszsègileg megfelelő fèrfiak nagyja nem jut nőhöz.

Treff Bubi 2018.10.01. 15:12:14

KAMUHÍR, töröljétek a posztot :D

dívamacska 2018.10.01. 15:20:55

@erkölcsi hulla: Tessék, itt egy szabad nő, már futhatsz is hozzá, éppen két férj között van.

ledo76 2018.10.01. 15:23:57

De szánalmas, hogy egy KAMUHÍRT így beszoptatok!!! Írja már meg a posztoló, ha van benne tartás, hogy boccs ezt benéztem...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.10.01. 15:30:55

Egyrészt minden szülő szépnek látja a saját gyerekét.

Másrészt a szépség sokkal inkább fakad belülről.
Azaz egy kiegyensúlyozott gyerek, ténylegesen szebb lesz, mint a frusztrált társai.

Ha meg tesz is érte, hogy szép legyen, pl öltözködik, divatos hajat vágat, fogyózik, mozog, ....
Akkor bizonyos hogy talál valakit, aki szépnek gondolja.

A depresszió, zsír, és keserűség hatására viszont senki nem lesz szebb.

DR. Smit Pal 2018.10.01. 15:37:18

Jol tette, siman megnyeri.
A megoldas az lenne, ha az abortusz lehetoseget meghosszabitanak, a jelenlegi 20 hetrol, kb 2000 hetre.

Boar. 2018.10.01. 16:09:34

Boris Vian: Öljünk meg minden rohadékot

tamask 2018.10.01. 16:13:43

@erkölcsi hulla: az egész egy álhír, mindenki nyugodjon le a picsába

Ad Dio 2018.10.01. 16:15:14

Nyakamat rá, hogy ez egy kamuhír.

Buncog 2018.10.01. 16:15:44

Ez nem az O. Ráchel?

sztd 2018.10.01. 16:19:09

A szenvedés nem tesz boldogtalanná.
A poszt által követett logika mélyen hülye, az életet nem érti. tulajdonképpen halált érdemel, amit meg is ad kegyesen magának.

Fj0d0r 2018.10.01. 16:20:14

Ezt beszopta a kedves poszter. :D

2018.10.01. 16:26:47

Csak úgy mellékesen írok néhány ismert, ám rendkívül randa embert, akik ehhez képest szép karriert, és boldog életet élnek/éltek.

Albert Einstein
Winston Churchill
Walter Matthau
Steve Buscemi
Juliette Lewis
Jean-Paul Belmondo
Hillary Swank
Danny Trejo
Chloé Sevigny

Gobbi Hilda
Dajka Margit
Nagy Anna
Gallusz Nikolett

... és még sokan mások.

Ebből világosan látszik, hogy a természet gyakran csomagol ronda külső mögé valódi szépséget, csak meg kell benne látni azt.

Magam sem vagyok Bel Ami, ehhez képest igen szép Nők voltak/vannak/lesznek még az életemben - ez utóbbit csak remélem, mert némi egészségügyi gondom van.

És ezt úgy értem el, hogy humorral, kedvességgel, intelligenciával és nem utolsó sorban szeretettel vettem le a lábukról.
Ennyi.

ledo76 2018.10.01. 16:26:59

@Ad Dio: Persze, hogy az nem is értem mit elemezgetnek itt az emberek....

G. Nagy László 2018.10.01. 16:46:53

@ledo76:

"nem is értem mit elemezgetnek itt az emberek..."

Ez rólad árul el a legtöbbet. Még az is lehet, hogy tényleg álhír, kamu az egész. Sajnos csak egy átlagos blogger vagyok, nem egy oknyomozó újságíró, csupán az internetes forrásokra tudok támaszkodni. Mindenesetre tucatnyi hazai sajtóorgánum hozta a hírt - ahogy írtam, Balázsék is műsorra tűzték-, s számos amerikai portálon is olvasható. De tegyük fel, hogy álhír. Tegyük fel, hogy Annabelle nem is létezik. Akkor tényleg nincs mit elemezni? Akkor tényleg nem létező a probléma? Azt kéne észrevenned, hogy ez a szerencsétlen csaj a maga szorijával a legkevésbé lényeges. Ez csupán a bulvár része az ügynek. Ennyi erővel a jézusi példabeszédeken sincs mit elemezni, hiszen a tékozló fiú és az irgalmas szamaritánus egészen biztosan kitalált történetek.

G. Nagy László 2018.10.01. 16:50:15

@Látens Inszinuáció: Egy férfi százféle módon növelheti vonzerejét. Pénzzel, pozícióval, intelligenciával, határozottsággal, különféle karizma-elemekkel. Egy nőnek erre szinte semmi esélye.

A felsoroltak közül Belmondo tényleg nem szép, de irgalmatlanul sármos. A többiek is inkább átlagosak, mint csúnyák.

tamask 2018.10.01. 16:52:21

@ledo76: @Látens Inszinuáció: @Ad Dio: igen, ez egy álhírből indult cirkusz

Itt az eredeti:

worldnewsdailyreport.com/california-woman-sues-her-parents-because-she-is-ugly/

Kb. hírcsárda vagy amerikai Onion szintű vicces kamuhíroldal

Tom Segura amerikai stand-up komikus egyik számában elhangzottakkal élve: God don't make no junk!

m.youtube.com/watch?v=wk6sXXotxl4

Szergej Pub 2018.10.01. 16:55:23

@Látens Inszinuáció: Juliette Lewis? Hillary Swank? Chloé Sevigny? Jól felvihette az isten a dolgodat, hogy ha te őket rondának látod...

tamask 2018.10.01. 16:58:08

@Látens Inszinuáció: Belmondo nem csúnya, fiatalon főleg nem volt az, karakteres arcú. Most meg már öreg, ráncos, de 80+ évesen mindkét nagyapám rosszabbul nézett ki, mint Belmondo.
Gallusz Nikolett se kifejezetten csúnya nő, csak nem egy szabályos szépség.
Csúnya (de magabiztos, dívás) mondjuk Détár Enikő vagy még inkább Sarah Jessica Parker.

TCrown 2018.10.01. 16:59:10

Hány, de hány csaj él roppant sikeres életet nem annyira vonzó arccal, de szálkásra kipattintott tökéletes testtel! És sorban állnak értük a palik...

Fikkentáger 2018.10.01. 16:59:42

@Látens Inszinuáció: Hogy kinek mi a randa, az eléggé szubjektív, ezt rögtön bizonyítja is a listád.
Szerintem például a műnők randák, hiába néznek ki "jól".

fáskerti elvtárs 2018.10.01. 17:28:32

@G. Nagy László:

Egy nőnek sem csupán a külseje adja a vonzerejét.

Egyébként pedig jó segget csinálni sokkal egyszerűbb, mint pénzt, pozíciót és különösen intelligenciát szerezni.

G. Nagy László 2018.10.01. 17:39:12

@fáskerti elvtárs:

"Egy nőnek sem csupán a külseje adja a vonzerejét."

Ez igaz. Sőt még az is, hogy egy igazán szép nő sem mindig vonzó. A jó külső egy feltétlenül szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy vonzódjunk egy nőhöz.

segg, pénz, intelligencia - nyilván az utolsó a legnehezebb, hiszen az adottság, nemigen fejleszthető. Az első kettő között nem tudnék állást foglalni. Van aki könnyen formálja a testét, másnak inkább a pénzcsinálás az egyszerűbb. Nem vagyunk egyformák :)

Takony(Aki az élet vizet issza) 2018.10.01. 18:24:30

A szépség tényleg nem minden, viszont az garantált hogy nem belülről fakad (hogy egy másik mondás is szóba kerüljön). Egy nőnek tényleg hatalmas kibaszás ha ronda, persze szinte mindenki talál magának párt ha akar, nem mindenkinek ez az első - havernak is kb olyan szép a csaja, mint egy mozdony, mégis megvannak. De biztos vagyok benne, hogy aki külső szempontjából az alsó vagy a felső 25%-ban van, menthetetlenül deformálódik a személyisége.

Amúgy az a 90%os szavazás tényleg durva, így a 21. században. Eddig is hallottam hogy a férfival a legrosszabb ami történhet, ha más gyerekét nevelni, de azt hittem ez már legfeljebb tudatalatt van meg.

G. Nagy László 2018.10.01. 18:45:59

@Takony(Aki az élet vizet issza):

teveszmek.blog.hu/2017/12/10/_a_szepseg_belulrol_fakad

"De biztos vagyok benne, hogy aki külső szempontjából az alsó vagy a felső 25%-ban van, menthetetlenül deformálódik a személyisége"

A külső mindenkinek markánsan meghatározza a személyiségét, teljesen függetlenül attól, hogy melyik minőségi régióból való. Minél jobb az ember megjelenése, annál magabiztosabb, annál több pozitív visszajelzést kap. Alig hiszem, hogy van fontosabb feladatunk annál, mint hogy a testünket a lehető legjobb formába hozzuk, minden tekintetben.

2018.10.01. 20:10:43

@G. Nagy László:
Ha a vonzerejét nem is feltétlenül, de másféle társadalmi elismerést egy ronda nő is ugyanúgy szerezhet.

2018.10.01. 20:14:36

@G. Nagy László:
Gyakran pont ellenkezője igaz, nagyon sok az önbizalomhiányos szép nő, hogy ez azért van, mert kevesen mernek rájuk nyomulni, azt gondolva, hogy esélyük sincs, vagy hogy azért, mert folyton frusztrálja őket, hogy csak a szépségüket nézik, a belső tulajdonságukat nem, azt nem tudom.

G. Nagy László 2018.10.01. 20:42:18

@Zabalint:

"Ha a vonzerejét nem is feltétlenül, de másféle társadalmi elismerést egy ronda nő is ugyanúgy szerezhet."

Ez igaz. De aligha lesz boldog tőle.

"Gyakran pont ellenkezője igaz, nagyon sok az önbizalomhiányos szép nő, hogy ez azért van, mert kevesen mernek rájuk nyomulni, azt gondolva, hogy esélyük sincs, vagy hogy azért, mert folyton frusztrálja őket, hogy csak a szépségüket nézik, a belső tulajdonságukat nem, azt nem tudom. "

Ezek azok a mondatok, amivel az átlagosak vigasztalják magukat. A valóság mást mutat: a jó csajok az esetek túlnyomó többségében tisztában vannak magukkal. Ha vannak is olyanok akik nem mernek nyomulni, lesznek bőven bátrabbak is. Bőven van honnan választaniuk.

ledo76 2018.10.01. 21:58:12

@G. Nagy László: De ez a sztori akkora debilseg, hogy nincs mit elemezni rajta... Lehet a külsőségek, belső értékek, stb témáról blogot írni, de nem egy ilyen suletlensegen peldalozva, mert az teljesen hitelteleniti.

G. Nagy László 2018.10.01. 22:45:50

@ledo76: Ha egészen biztos lehetnék benne, hogy a hír tök kamu, akkor is írnék róla. Nagyjából ugyanezek lennének a morális tanulságai, az utolsó három bekezdés - ami a poszt lényege - szó szerint igyanígy festene. A különbség az lenne, hogy az első bekezdésben jelezném: csupán egy nagy port kavart álhírről van szó.

Kifejezetten bánt, hogy fel sem merült bennem, hogy kamu az egész - a számos hírportál mind valóságként tálalja a mai napig - de valójában semmi jelentősége sincs. Az, hogy egy ronda nő bepereli a szüleit a csúnyasága miatt, az nem sokkal szürreálisabb, mint kitalálni egy ilyen sztorit.

2018.10.01. 22:54:06

@G. Nagy László:
"Ez igaz. De aligha lesz boldog tőle."

Ha a boldogságot csak egyetlen, méghozzá a szentimentalista síkon nézed, akkor igazad van. Az embereket, főleg az átlagnál intelligensebbeket viszont csak kis részben boldogítja a szerelmi életük, a szellemi kiteljesedésük legalább annyira fontos.

Nem hinném, hogy az átlagosak vígasztalnák magukat ezzel. Lehetségesnek tartom, hogy te az átlagos vagy annál kicsit jobb, de magukra sokat adó csajokat tekinted bombanőnek, ők tényleg nem önbizalom hiányosak, de a kinézetben 8 feletti kategóriában én eddig csupa önbizalomhiányos nőt látok.

G. Nagy László 2018.10.01. 23:29:38

@Zabalint: A szellemi kiteljesedés olyan luxus, amely - a legnagyobb szívfájdalmamra - csupán az emberiség 1-2%-át mozgatja. Ám jellemzően még ez a szűk, intellektuális réteg is boldogan odaadná szellemi örömeit a szerelmi áldásokért cserébe.

notC 2018.10.02. 14:32:12

@Zabalint: Hát... Azért hacsak nem valami rettentően spirituálisan meghaladott személyiségről van szó, akkor bizony a relatív szépség mindenki fejében ott motoszkál :-) Ha nem így lenne, akkor nem lenne keletje a szépségiparnak, nem járnának az emberek sportolni, nem lenne divat, stb... És bár mondhatjuk, hogy ez csak a fejlett nyugat ópiuma, de már az ősember is sminkelt meg divatozott a maga módján :-)
Akár nő, akár férfi, bizony vért izzad azért, hogy a valóságnál jobb képet fessen magáról. Mert (bocs a kifejezésért) egy jót dugni még mindig jobb, mint elolvasni egy tudományos értekezést ;-) És mindenki igyekszik mindent megtenni azért, hogy találjon hozzá játszótársat.

G. Nagy László 2018.10.02. 16:23:34

@notC: Szóról szóra így van :)

2018.10.08. 18:50:16

@notC:
De én nem állítottam, hogy ne foglalkoztatna mindenkit. Nem is arról beszéltem. Hanem arról, hogy élhet-e teljes életet egy ronda ember. Szerintem igen.

"Mert (bocs a kifejezésért) egy jót dugni még mindig jobb, mint elolvasni egy tudományos értekezést ;-) És mindenki igyekszik mindent megtenni azért, hogy találjon hozzá játszótársat. "

Most azon túl, hogy a jó dugásnak csak egyetlen aspektusa a szépség, azért ez csak bizonyos kontextusban igaz. Nem biztos, hogy felcserélném mondjuk az életem minden egyéb élményét, sikerét, vagy csak szimplán a tudásvágyam rendszeres kielégítését arra, hogy minden nap másik 3 jobbnál jobb nőt dugjak meg, de azon kívül nincs semmi, se jó, se rossz. Pedig nem mondom, hogy nem vágyok ilyesmire :-)
süti beállítások módosítása