téveszmék

téveszmék

"A vallásosság békés istenkeresést jelent"

2021. június 07. - G. Nagy László

imahaz1.jpeg

 

Sarah Halimi 65 éves volt. Még nem készült a halálra, különösen nem arra a kegyetlen kivégzésre, melyet elszenvedni kényszerült. Amikor gyilkosa "Allahu Akbar" kiáltással kihajította a harmadik emeleti lakásból, már alig volt benne élet. Kobili Traoré előzőleg egy szalafista mecsetben imádkozott. Mikorra kellően feltöltekezett az isteni küldetéstudattal, hazasétált, átmászott a szomszédos erkélyre, s Korán-idézeteket üvöltve agyonverte az orvosnőt. Miután áldozatának teste halálra zúzódott az utcakövön, simán visszatért lakásába és - mintha mi sem történt volna - lefeküdt aludni. Sarah Halimi a világ legártalmatlanabb teremtése volt. Egy óvodát igazgatott. Egyetlen bűne, hogy zsidónak született. Párizs, 2017. április 4.

  

Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament elnöke a különböző vallások együttélését tekintve optimistán tekint a jövőbe. Legalább is erre következtethetünk abból a beszédből, melyet a berlini House of One alapkőletételekor tartott. Ez lesz a világ első olyan imaháza, amely otthont ad mindhárom ábrahámi vallásnak. A Kuehn Malvezzi építésziroda által tervezett létesítmény ennek megfelelően négy részből áll majd: egy keresztény templomból, egy zsinagógából és egy mecsetből, melyeket összeköt a 46 méter magas torony alatti közös tér. A 47 millió eurót felemésztő projekt várhatóan négy év múlva kerül átadható állapotba.

 

Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, akinek az az érzése, hogy ezúttal is emberkísérlet zajlik. Akárcsak 2015-ben, amikor Angela Merkel willkommen-t üzent milliónyi, az európaitól merőben eltérő kultúrájú bevándorlónak, most ezt látjuk kicsiben, már-már laboratóriumi körülmények között. Sietek leszögezni: ezúttal semmi olyanról nem beszélhetünk, amely morálisan kikezdhető lenne. Nem csupán azért, mert a szándék - egymás közelségén és megismerésén keresztül eljutni az elfogadásig és a békéig - abszolút nemes; sokkal inkább azért, mert egy imaházat felkeresni csakis önkéntesen, szabad akaratból lehet. Ha egy keresztény, vagy egy zsidó tart a muzulmán hívőktől (esetleg fordítva, ha ez egyáltalán elképzelhető), úgy az érintett messze elkerüli majd a helyet. Persze, ma még csak találgathatunk, hogy e szokatlan, de annál bátrabb kezdeményezés mit eredményez majd. Vajon szükség lesz-e állandó, gépfegyveres őrökre? Vajon visszafogja-e a fanatikusok bármiféle terrortervét az a tény, hogy ez az épület az ő szent helyük is egyúttal? Vajon szóba elegyednek-e egymással a közös térben találkozó zsidók, mohamedánok és keresztények? Vajon a békét szolgálja majd e kezdeményezés, vagy csupán a farkasokat és bárányokat terelik közös akolba? Ma még aligha látjuk. A közelmúlt emlékeiben mindenesetre ott él a normandiai pap, Jaques Hamel képe, akinek tinédzser iszlamisták 2016-ban, misézés közben vágták el a torkát. Tették ezt annak ellenére, hogy a 84 esztendős Hamel atya minden lehetséges módon segítette a muszlim bevándorlókat, még földet is adományozott számukra, hogy a templom mellett mecset épülhessen. Szóval: a kellő óvatosság biztosan nem árt.

 

Egyetlen perc erejéig érdemes tekintetünket a probléma elvi gyökerére, a háromféle vallásra szegezni. A hasonlóságok nyilvánvalóak, már csak azért is, mert e hitrendszerek egymásra épülnek: mindegyik monoteista, mindegyik Ábrahámtól eredezteti magát, s mindegyik elismeri Jézus személyét, minimum prófétaként. Elég lehet ennyi közös nevezőnek? Vagy egyáltalán: szükséges-e bármiféle közös pont? Nekünk, európai szkeptikusoknak eleve rém groteszk ez az egész. A vallási eredetű konfliktusokat megmosolyogtatóbbnak és értelmetlenebbnek tartjuk még az óvodások összetűzésénél is, akik a piros homokozóvödörért folytatnak ádáz csatákat. Döbbenten állunk minden vérfürdő láttán, azonban az istenhittel összefüggésben elkövetett kegyetlenségeknél aligha tudnánk nagyobb ostobaságot kitalálni. Valami egészen pusztítóan alacsony tudati szint kell ahhoz, hogy egy ennyire marginális kérdés kapcsán bárki ilyen súlyos tettekre vetemedjen. S ha már analógiák: az ószövetség hemzseg az olyan történetektől, amelyben a zsidóság a legkevésbé sem kímélte az útjába kerülő népeket. A kereszténység sem különb: az inkvizíció és a keresztes háborúk épp elég szenvedést okoztak a máshitűek számára. Igen ám, csakhogy az iszlám erőszakossága még mindig itt él köztünk. Nem a történelemkönyvekből köszön vissza ránk, letűnt korok rosszízű emlékeként, hanem a jelen véres valóságaként jön szembe velünk az utcán. Vajon miként lehetséges az, hogy a 21. században, az internet korában, amikor a világon felhalmozódott összes tudás gyakorlatilag minden élő ember számára elérhető, s már rég magunk mögött kellett volna hagynunk minden barbár attitűdöt, ezek még mindig léteznek? Csakis úgy, hogy sokan tudatosan tüzelik a gyűlöletet. Hiszem, hogy a közös imaház terve azt a célt szolgálja, hogy az iszlámot a béke irányába terelje, s mindannyiunk érdekében azt remélem, hogy sikeres projektként könyvelhetjük majd el.

 

Mint rendszerint, ezúttal is belefutunk a szokásos liberális dilemmába. Szabadelvűként ünnepeljük a sokszínűséget és a toleranciát. De vajon elég érettek vagyunk-e mindehhez? Vajon építenénk-e közös székházat a náciknak és a kommunistáknak? Vajon létrehoznánk-e hasonló imaházakat Jeruzsálemben, vagy épp Mekkában? Egyelőre csupán kérdéseink vannak, semmi egyéb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9516582288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.06.07. 09:58:49

az általános emberség elvben a közös pont. és ennek a meghatározása vagy legalább a körülírása lenne a különféle politikusok és a papok dolga. és a példabeszédekben hivatkozhatnak jézusra, vagy a legkülönfélébb népmesei elemekre vagy mitikus történelemre. mert az uralkodó hit a népvallás a mai napig. amerikában az amerikanizmus.

6.Lenin 2021.06.07. 10:06:32

"Mint rendszerint, ezúttal is belefutunk a szokásos liberális dilemmába. Szabadelvűként ünnepeljük a sokszínűséget és a toleranciát. De vajon elég érettek vagyunk-e mindehhez?"

Nem, nem is voltak soha. a magukat liberálisnak vallók, mindig is csak a saját elveiket, véleményüket tudták elfogadni. Soxor még azt sem, a sajátjaikat is kinyírták, ha csak egy kicsit is eltértek.
És sajnos ebben nem is lesz változás a ma is zajló eseményeket figyelve a világban. aki eltér tőlük, azt kicsinálják.

Ma Mo-on már nem kérdés, hogy a komcsik, nácik közös székházban készülnek egy rémes terrorra, felrúgva mindent, amit demokráciának hazudnak mindig is.
Soha nem is volt kérdés a komcsik, nácik összefogása, egy család. A magukat liberálisnak vallók meg az irányítóik.

Ma Mo-on pont ők tiltakoznak egy kommunistának tartott egyetem ellen, miközben a világban a kommunizmusért igyekeznek mindenkit és mindent eltakarítani a az útból. Agyrém a javából. Sajnos vannak támogatóik is, a kiéhezett (akasztásra) csőcselék.
Szerintem.

6.Lenin 2021.06.07. 10:09:47

@cvsvrs:

Ma a 21. sz-ban a szabadelvűek a legnagyobb kirekesztők. Igaz azok voltak mindig is. Csak a saját hatalmukat tudják elfogadni. Csak nyitott szemmel kell körülnézni ma a világban zajló eseményeken.

2021.06.07. 11:04:41

@6.Lenin:
a liberalizmus az, hogy valamit megengedek. nem elfogadom, hanem megengedek valamit feltéve, hogy nem akar engem megölni. és a liberális demokrácia elvben az, hogy a közéleti hitviták kapcsán időnként népszavazásokat tartunk. és abból adódik törvényhozás, a parlamentarizmus.

és van egy extrém liberális elképzelés (ami nem a magyar szabadságot, hanem a szabadosságot hirdeti) és azt mondja, hogy a parlamentarizmust fel kell számolni. azért, mert ez a tradíció alapvetően többségi alapon szerveződik, nemzeti, nemzetközösségi jellegű. és az extrém liberálisok szerint ezek elnyomják a kisebbségeket és az egyént. nem keresztény kisebbségeket elsősorban. és ennek elkövetői a fehérek elsősorban. így szörnyű elnyomatásban élnek a szegény kis muszlimok és a feketék. különös tekintettel a transzneműekre. ebből is formálódik egy hitvilág. a szekulárius világállam, szinkretikus világegyház és az ngo-k.

6.Lenin 2021.06.07. 11:24:52

@cvsvrs:

Két dolog létezik az embernek: az elvek, és a valóság. Az ember szeret álmodozni, ehhez kellenek az elvek, vallások, stb. aztán létezik számára a gyakorlat, amit az érdekeinek az érvényesítésére használ. ilyenkor tojik az elveire.
az ember egy bonyolult szerkezetnek látszik, elviekben, de kurva egyszerűen működik, a gyakorlatban. a két dolgot ajánlatos mindig különválasztani.
Amikor beszél akkor elvekre hivatkozik, és kamuzik. Inkább arra érdemes odafigyelni, amit a gyakorlatban tesz. az van közelebb a valós szándékaihoz.

Az emberi fantázia, hülyesége, és az univerzum, határtalan. Mindig a lényeget éredemes ezekben keresni, nem a magyarázatokat.

Az embernél, amit mond, azt vajon miért is mondja, milyen szándék húzódik meg mögötte.

Az univerzum esetében pedig, hogy vajon mi a toszért is létezik.

Mindkét esetben, ha ezeket vizsgálnánk közelebb jutnánk a valós válaszokhoz. A többi csak eszköz egy szándékhoz.

2021.06.07. 12:20:11

@6.Lenin:
errefelé az elmélet és a gyakorlat többé kevésbe összhangban állnak. a neoliberalizmus is meg van engedve uni-multi-kulti címszóval nemzeti liberális és libertárius keresztény korlátokkal. ami nagyjából a klasszikus szabadelvűségnek felel meg. és elméletben és gyakorlatban is ez van meghirdetve. nincs vele különösebb probléma. lehet persze. errefelé ezt támogatják a zsidók. úgy, hogy a városi reformátusság a legjobb viszonyra törekszik az izraelitákkal. a hajdúk fővárosa böszörmény. a magyar királyságba települt izmaelitákat jelöli.

ritók néném (távolabbi rokonom) a soros alapítványban sír, hogy elnyomják a cigányokat. nem szereti orbánt. ne szeresse. kiállítják a gyerekek képeit. a fidesz állítja ki. és a fidesz utoljára 98 őszén vesztett 1 önkormányzati körzetet. akkor csak 26:1-re nyertek. utána nullára. errefelé budapesttel ellentétben sohasem hirdettek illiberális demokráciát. de azt is megengedem, hogy orbán azt hirdesse. nem elfogadom, hanem megengedem. mert liberális vagyok. nemzeti liberális, reformált libertárius keresztény.

kvadrillio 2021.06.07. 14:02:07

azéééééé azt neméééértem, a PÁPA-bácsi mérnem akar a kormányunkkal tanálkozni ? Pedig itt még nem találtak elásott katolikus gyerekeket.....ÉS A KARMELITA KOLOSTORBÓL OLYAN SZÉP A KILÁTÁS, HOGY MÁR AZÉÉÉR MEGÉRNÉ NEKI !!!!! :)

midnight coder 2021.06.07. 14:16:45

@6.Lenin: El lópikulát szabadelvûek ezek. Akik ma liberálisoknak hívják magukat, kb. annyira liberálisok mint Hitler volt. A mai (bal)liberalizmusnak sokkal-sokkal több köze van a szélsõbal irányzatokhoz mint a szabadelvûséghez.

midnight coder 2021.06.07. 14:19:42

@cvsvrs: Ez még úgy 30 éve valóban így volt. Ma már ott is a ballib a mainstream, lásd BLM.

kvadrillio 2021.06.07. 14:21:10

amíg vannak kapzsi emberkék, amíg vannak olyanok akik szeretnek ölni, addig a világunk már csak ilyen MOCSOK VILÁG MARAD.

HÁBORÚK VANNAK FOLYAMATOSAN.......MIÉRT IS ? MINDIG VALAMILYEN VALÓS VAGY KREÁLT OK MIATT.

A HÁBORÚK A VALLÁSIAKRA IS VONATKOZNAK.

MA MÁR AZ INTERNET SZINTE DIREKTBEN MEGMUTATJA AZ OKOKAT IS..., CSAK FIGYELNI KELLLLLLL...

midnight coder 2021.06.07. 14:23:19

"Elég lehet ennyi közös nevezőnek?"

Nem, mert van egy lényegi különbség. A keresztények azt mondják, hogy add meg Rómának ami Rómáé, és Istennek ami Istené. Azaz egy keresztény simán együtt tud élni bármilyen világi hatalommal, és összegyeztethetõ vele a szekuralizáció. Más kérdés, hogy a teljhatalom idején ott is csináltak állatságokat, de a kereszténységben benne volt a felvilágosodás lehetõsége.

6.Lenin 2021.06.07. 14:26:52

@midnight coder:

1 db elvet szabad vallani, az övékét. ennyi ma a liberalizmus lényege, de régen is az volt. Csak a hatalom érdekli őket, hogy kiélhessék torz vágyaikat. Nyilván ehhez olyan jelszavakat használnak, amit szívesen hallanak az emberek, de a gyakorlatban nem szeretik betartani pontosan ők. Sajnos még mindig sokan beveszik ezt.

2021.06.07. 14:32:45

@midnight coder:
a kisebbség pozitív és (a többség negatív) diszkriminációja nem liberalizmus értelemszerűen.

marczy 2021.06.07. 15:11:18

Az Amerikában uralkodó vallásról, az amerikanizmusról annyit mondott pár évtizede az öreg zsidó, hogy "treife medina", vagyis tréfli ország, ahol már senki-semmi nem szent. Csak a pénz, a pénz, a pénz. Ezt elég sok zsidó oldal idézi, ti. abban a jelentésben, hogy az Amerikában vallott értékek nem kóserek. Beírjátok a gugliba, ezer helyen leírták.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 15:32:07

A vallásosság sok dolgot jelenthet, s ezek közül csak az egyik a békés istenkeresés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 15:33:14

"berlini House of One"

Ami egy sorosista intézmény, marhaság. Minden rendes ember bojkottálja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.07. 15:34:49

@kvadrillio:

A római pápa ateista, nyilván nem szívesen találkozik keresztényekkel.

6.Lenin 2021.06.07. 15:46:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"a békés istenkeresés. "

De csak egy értelmes válasz lehet az istenkeresésre. sokaknak ez adhat "értelmet" az életének. Mégse élheti le az ember az életét abban a tudatban, hogy értelmetlen az egész. Kell valamilyen "érték", hogy miért is küzd a haláláig.
Nem lehet a válasz az, hogy ok barátom ennyi volt, a többit majd a kukacok elintézik.

midnight coder 2021.06.07. 15:48:50

@6.Lenin: Nyilván, a liberalizmussal Pl. a rabszolgatartás nem összeegyeztethetõ.

midnight coder 2021.06.07. 15:50:31

@6.Lenin: Ez persze feltételezi azt, hogy létezik bármiféle Isten, vagy értelme az életnek. Mert ennek hiányában a befektetett energia is értelmetlen.

6.Lenin 2021.06.07. 15:57:31

@midnight coder:

Valamikor ez nem jelentett problémát. A gyarmattartók, ma liberálisnak vallják magukat, nyilván ma már más a módszerük.. Különben is, ma már más a gyarmatosítás módszere, kifinomultabb. Másként teszik rabszolgává az embereket. Csak a módszerek változnak mindig, a lényeg nem szokott. Ma is mások kifosztásán van a lényeg. Gazdaságilag, lelkileg, szellemileg.
Régen tudta a csoki, hogy rabszolga, mert láncon volt, a mai rabszolgák azt hiszik, hogy szabadok, csak azt kell mondaniuk, úgy kell cselekedniük, ahogy azt elvárják tőlük. Cserébe összevásárolnak minden szart, ami a szabadság érzetét nyújtja nekik.

6.Lenin 2021.06.07. 16:00:58

@midnight coder:

Látom nem érted a lényegét.
A te életednek mi jelenti a lényegét? 2-3 generáció után a kutyád se fog emlékezni rád, amit összehordtál az életedben a szeméttelepen végzi. Te milyen magyarázatot találtál ki a magad számára? Tényleg érdekel. Mindenki talál valamilyen magyarázatot, ami pont annyira értelmetlen, mint a vallás. Vagy nem?

Boldeone Bull 2021.06.07. 16:32:01

A kèrdès csupán annyi , hogy lètezik- e mèrsèkelt , toleráns iszlám , vagy - egyelőre - egy viszonylag bèkèsebb , beilleszkedèst kereső arcát mutatja az iszlám közössèg Európában, ( leszámítva a szèlsősèges iszlamista terrort) de már "terveik vannak" Azt látjuk, hogy mecseteket èpítenek , jelentős számban , ahol engedik nekik, ès megpróbálják a maguk kèpère formálni a helyi társadalmat . A három vallásból eggyel , az iszlámmal problèmák vannak : sem a Bibliában , sem a Talmudban nincsenek olyan tanok, amelyek más hitet követők (vagy a hitetlenek) elleni agresszióra biztatnak , azonban, a Koránt ha szó szerint vesszük , akkor abban nagyon is tisztán megtalálhatók a szèlsősèges iszlám " kanonikus " alapjai

A liberális demokrácia nem azt jelenti ,hogy mindent tolerálni kell a társadalomnak ! Csak azokat lehet befogadni egy adott kultúrába , akik elfogadják a liberális társadalom alapvető működèsi normáit, alapelveit . Ha a "core values " megegyeznek , minden rendben van. A zsidó vallás ( kultúra ) ès a keresztènysèg kompatibilis egymással , ès a szekularizált többsèggel , az iszlám nem. Először az iszlámnak át kellene menni egy gyökeres vallásreformon , mert jelen formájában nem ,"eurokonform "..
Nèmetország ha így folytatja , akkor pont a liberális demokrácia rendszerèt fogja felszámolni , mert a liberális demokráciát nem lehet stabilan fenntartani ott, ahol gyökeresen különböző alapèrtèkeben hívő emberek èlnek együtt...

6.Lenin 2021.06.07. 16:43:47

@Boldeone Bull:

Miért van annyi vallás, ha nem egymás ellenében?
Gondolod, hogy az emberek a valóságban a vallásuk szerint élnek? Vannak nyilván a látszat szerint, de......
A gójokról mi a véleményed?

Boldeone Bull 2021.06.07. 17:02:49

@6.Lenin: A " gój " egy semleges kifejezès a hèberben , manapság a szèlsősègesek ( nem zsidók ) használják önmaguk megkülönböztetèsre , mintha a zsidók kirekesztők lennènek ...Ennek már köze van az antiszemitizmushoz...

G. Nagy László 2021.06.07. 17:16:05

@Boldeone Bull:

"sem a Bibliában , sem a Talmudban nincsenek olyan tanok, amelyek más hitet követők (vagy a hitetlenek) elleni agresszióra biztatnak , azonban, a Koránt ha szó szerint vesszük , akkor abban nagyon is tisztán megtalálhatók a szèlsősèges iszlám " kanonikus " alapjai"

Ez abszolút így van.

"A liberális demokrácia nem azt jelenti ,hogy mindent tolerálni kell a társadalomnak ! Csak azokat lehet befogadni egy adott kultúrába , akik elfogadják a liberális társadalom alapvető működèsi normáit, alapelveit ."

Vagy mondjuk úgy: azokat az embereket, vallásokat, ideológiákat és szokásokat szabad csak eltűrni amelyek mentesek a fizikai agressziótól.

Wildhunt 2021.06.07. 17:44:37

@midnight coder: és a szerződéses szolgaság (indentured servitude)?

6.Lenin 2021.06.07. 17:45:52

@Boldeone Bull:

A zsidók használták/használják a nem zsidó vallásúakra. Mit jelent az antiszemitizmus? Gondolom az, amikor visszaütöttek.
Azért van sok vallás, hogy az emberek így is különbnek szeretnének látszani a másiktól. ezt jelentik az ideológiák is, és sok minden más is.
egy mp-ig sem kételkedtem abban, hogy ne tudnád megmagyarázni. Csak kíváncsi voltam rá, hogy miként.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.07. 18:00:20

Ne keverjük össze a vallásosságot a vallási fundamentalizmussal! A szekuláris vallásos emberek képesek békében élni egymással, akármilyen vallásúak. A fundamentalisták nem, akármilyen vallásúak.

@Boldeone Bull:
Létezik. Ha nem létezne, már mi se léteznénk, mert megöltek volna a 500 évvel ezelőtt. Spanyolország 700 évig létezett mohamedán uralom alatt. Libanon egyharmada se lenne keresztény.

Azért annyira a zsidó vallás se mentes:
Mózes 5. könyve 20:13-20
És ha az Úr, a te Istened kezedbe adja azt: vágj le abban minden fineműt fegyver élével;
De az asszonyokat, a kis gyermekeket, a barmokat és mind azt a mi lesz a városban, az egész zsákmányolni valót magadnak prédáljad; és fogyaszd el a te ellenségeidtől való zsákmányt, a kiket kezedbe ad néked az Úr, a te Istened.
Így cselekedjél mindazokkal a városokkal, a melyek igen messze esnek tőled, a melyek nem e nemzetek városai közül valók.
De e népek városaiban, a melyeket örökségül ad néked az Úr, a te Istened, ne hagyj élni csak egy lelket is;
Hanem mindenestől veszítsd el őket: a Khittheust, az Emoreust, a Kananeust, a Perizeust, a Khivveust és a Jebuzeust, a mint megparancsolta néked az Úr, a te Istened;
Azért, hogy meg ne tanítsanak titeket az ő mindenféle útálatosságaik szerint cselekedni, a melyeket ők cselekesznek az ő isteneiknek, és hogy ne vétkezzetek az Úr ellen, a ti Istenetek ellen.
Mikor valamely várost hosszabb ideig tartasz körülzárva, hadakozván az ellen, hogy bevegyed azt: ki ne veszítsd annak egy élőfáját sem, fejszével vágván azt; hanem egyél arról, és azt magát ki ne irtsad; mert ember-é a mezőnek fája, hogy ostrom alá jusson miattad?
Csak a mely fáról tudod, hogy nem gyümölcstermő, azt veszítsd el és irtsd ki, és abból építs erősséget az ellen a város ellen, a mely te ellened hadakozik, mind addig, a míg leomlik az.

@G. Nagy László:
"azokat az embereket, vallásokat, ideológiákat és szokásokat szabad csak eltűrni amelyek mentesek a fizikai agressziótól."
Fanatikusok mindenütt vannak ld. futball-huliganizmus, pedig az csak sport...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.07. 18:02:10

"Vajon visszafogja-e a fanatikusok bármiféle terrortervét az a tény, hogy ez az épület az ő szent helyük is egyúttal?"

Mivel a fanatikus iszlám terroristák (és csendes támogatóik, mert róluk se feledkezzünk meg, sokan vannak) Allah parancsára gyilkolnak, nyilván semmi nem fogja visszatartani őket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.07. 18:12:57

@6.Lenin:

"Az emberi fantázia, hülyesége, és az univerzum, határtalan."

Ezt már Einstein is megmondta: "Two things are infinite, the universe and human stupidity, and I am not yet completely sure about the universe."

"Az univerzum esetében pedig, hogy vajon mi a toszért is létezik."

Erre nagyon egyszerű a válasz: Nem létezni csak egyféleképpen lehet, létezni viszont végtelenféleképpen. Tehát sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy valamilyen formában létezzék az univerzum, mint annak, hogy egyáltalán ne létezzék.

Másképpen nézve: A nemlétezés egy abszolút határozott állapot, amelyet Heisenberg nem enged meg. Persze ez talán önmagával való magyarázat.

2021.06.07. 18:20:43

@Lord_Valdez:
ez a városi tanévnyitó debreceni nagytemplomban.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/23447/1200x800/190831-varosi_tanevnyito_-pl-mj_202jp.jpg
ez ugyebár egy nem szekuláris esemény. mert az állami és az egyházi iskolák számára összevont tanévnyitót tartanak. nem válik el a két intézményrendszer egymástól. mégis békés egymás mellett élést eredményez legalább is errefelé. ezt vajon mi magyarázza?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.07. 18:22:28

@Lord_Valdez:

"Ne keverjük össze a vallásosságot a vallási fundamentalizmussal! A szekuláris vallásos emberek képesek békében élni egymással, akármilyen vallásúak."

Az iszlám sajnos nagyon is képes kitermelni a saját fundamentalistáit. Lásd Nyugat-Európát, ahol gyakran a harmadik generációs iszlám bevándorlók radikalizálódnak.

Többen mondják, hogy a kereszténység és a judaizmus is egykor erőszakos volt. Így igaz, de ezt már sok évszázada "kinőtték", talán nem teljesen függetlenül attól, hogy elvesztették világi hatalmukat. Az iszlám azonban nem pusztán vallás, hanem egy ideológia, akár a kommunizmus vagy a nácizmus.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.07. 18:30:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez így ebben a formában nem igaz. Nagy szarban lennénk, ha az lenne, mert annyira sokan vannak. 1,8 milliárdan...
Igazából, elég lenne a szalafita hittérítőket baromira figyelni, a terrorista jelöltek valahogy mindig körülöttük bukkannak fel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.07. 18:33:04

@cvsvrs:
Magyarország, bármit mond is Orbán, alapvetően szekuláris. Egész Európa az már 400 éve. A 30-éves háború elég kemény leckét jelentett, hogy hova vezet, ha a vallás és a fegyver egy kézben van. Két állapot van ilyenkor: elnyomás, vagy harc az elnyomás lehetőségének megszerzéséért.

2021.06.07. 18:43:26

Az iszlám nem ismer szekuláris államot. A katolicizmus kénytelen volt tényként elfogadni a szekuláris államot, de szerintem, ha tehetné, visszavenné mindenhol a politikai hatalmat. Az ókori Izrael szintén teokrácia volt, a mostani Izraelben a rabbinikus judaizmus szélsőséges ortodox változata el sem ismeri a világi Izrael államot. Minden vallás fogalmilag magában hordozza az ember és ember közti megkülönböztetést, akár a dehumanizációig. Ha sikerülne is az ökumenét létrehozni, az is csak egy nagy közös vallás lenne, ami ugyanúgy kirekesztené azokat, akik nem hajlandók behódolni. A vallás az vallás.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.06.07. 18:52:16

Hívők/vallásosak csak egy értelmetlen halmaz
vilagnezet.blog.hu/2021/05/07/hivok_csak_egy_ertelmetlen_halmaz

Érvelési hibák napjainkban
2021. május 17. - IGe • Szerkesztés...

ervelesi_hibak_fokep.JPG

Az érvelési hibák tanításának az egyik legfontosabb tantárgynak kellene lennie már általános iskola felsőbb, mondjuk 7-8 osztályaiban és hogy miért nem az, és miért van helyette inkább demagógia azaz hittan tanítás érthető. Mert ha az is tanítva lenne akkor bárki könnyen rájönne, hogy a legtöbb vallás - beleértve ebbe az ateizmust, mint egy sajátságos tagadásvallást is - színtiszta hazudozás és érvelési hibák tömkelegéből áll csak össze. Persze nem csak arra jönne rá, hanem továbbá igen sok egyéb össztársadalmi szemfényvesztésre is.

Néhány helyen azért tanítják, de ott sem pontosan teljesen és a neten fellelhető anyagok is erősen hiányosak. Például, az ilyen legnépszerűbb angol nyelvű oldalon 24 ilyen főbb hiba van felsorolva, de az arra alapuló magyar nyelvű verzióban már csak 20. Érdekes módon pont a körkörös érvelési hiba is ezen hiányzók közt van, ami a vallások egyik fő hülyítő trükkje.

Összeírom tehát egyedi sajátosságokkal és kitérve a hiányzóakra is az érvelési hibákat.
hazugság:

Tudom fura, hogy ezt is ide kell rakni, és az miért nem egyértelmű dolog. Mert sokan annyira megszoktak már egyes hazugságokat, hogy fel sem tűnik neki, hogy azok azok. A társadalmi viselkedés szabályaira, tekintélyelvre, vagy másra hivatkozva ezeket elfogadhatónak tartja. Ilyen hazugságok például:

- A vallások, vagy ideológiák társadalom összetartó ereje. Mert azok valójában elválasztják és árkokat ásnak az emberek közé.

- Az ateizmus tudomány.

- A teológia tudomány.

- Isten nélkül nem lehet élni.

- A judeokeresztény biblia minden szava igaz.

- A kereszténység észszerű.

- Az evolúció egy tiszta matematikai algoritmus.

- Az univerzum képes volt spontán módon létrehozni önmagát a semmiből.

Tovább
Szólj hozzá!
tudomány logika kettős mérce leleplezzük illemszabályok érvelési hiba
Hívők csak egy értelmetlen halmaz
2021. május 07. - IGe • Szerkesztés...

halmazok.JPG

Érvelési mémek a "hívők" értelmetlen halmaz miatt:

Nagyon kevés a hívő ember. Aki ellenzi a hagyományos ateizmust, az jellemzően talál magának valami tagadás-pótlékot. Mindig akad valami tagadható Istenféle.

Nincsenek nem kételkedő emberek, mert minden ember kételkedik valamiben. A kételkedők vannak a legeslegeslegtöbben.

Ha elég egy istenben, vagy akár Hókuszpók szakállának bűvös erejében hinni, hogy valaki hívő és vallásos lehessen, akkor ugyan ilyen logikai elv alapján elegendő egy istent, vagy bármilyen bűvös dolgot tagadni, vagy kételkedni benne, hogy "KÉTELKEDŐ" lehessen.

Tehát te magad sem vagy tudományos, mert olyan halmazokat használsz olyan célra, ami nem létezik a valóságban és az adott célra alkalmatlan is. Kellene még némi fejlődési evolúció a gondolataidnak, mert igen csak elmaradott.

Mert lexikálisan az is hívőnek számít, aki a Pénzben hisz, vagy a PoliAteizmusban, vagy a BigBangben, vagy a Napfaló Kockás Krokodilban. A hit és a hívés ugyan is nem csak a vallások kiváltsága.

Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Hívők egy értelmetlen halmaz

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.06.07. 18:54:40

Elnézést, rossz kijelöléssel elrontottam a korábbi hozzáírásomat. Ez lenne a jó:

Hívők/vallásosak csak egy értelmetlen halmaz
vilagnezet.blog.hu/2021/05/07/hivok_csak_egy_ertelmetlen_halmaz

Érvelési mémek a "hívők" értelmetlen halmaz miatt:

Nagyon kevés a hívő ember. Aki ellenzi a hagyományos ateizmust, az jellemzően talál magának valami tagadás-pótlékot. Mindig akad valami tagadható Istenféle.

Nincsenek nem kételkedő emberek, mert minden ember kételkedik valamiben. A kételkedők vannak a legeslegeslegtöbben.

Ha elég egy istenben, vagy akár Hókuszpók szakállának bűvös erejében hinni, hogy valaki hívő és vallásos lehessen, akkor ugyan ilyen logikai elv alapján elegendő egy istent, vagy bármilyen bűvös dolgot tagadni, vagy kételkedni benne, hogy "KÉTELKEDŐ" lehessen.

Tehát te magad sem vagy tudományos, mert olyan halmazokat használsz olyan célra, ami nem létezik a valóságban és az adott célra alkalmatlan is. Kellene még némi fejlődési evolúció a gondolataidnak, mert igen csak elmaradott.

Mert lexikálisan az is hívőnek számít, aki a Pénzben hisz, vagy a PoliAteizmusban, vagy a BigBangben, vagy a Napfaló Kockás Krokodilban. A hit és a hívés ugyan is nem csak a vallások kiváltsága.

6.Lenin 2021.06.07. 18:57:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Erre nagyon egyszerű a válasz: Nem létezni csak egyféleképpen lehet, létezni viszont végtelenféleképpen. Tehát sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy valamilyen formában létezzék az univerzum, mint annak, hogy egyáltalán ne létezzék.

Ez jó, vagyis van a halál után is valamilyen formában lét, akár ember, akár egy galaxis, bolygó, netán univerzum.
Tehát van logikus alapjuk a vallásoknak is. Vagyis, amikor születünk, akkor tulajdonképpen egy másik létezésben meghalunk. amikor ebben a létben meghalunk, akkor egy másikban éppen születőben vagyunk. Egy ajtót becsukunk, egy másikat kinyitunk.

Nem rossz elképzelés. Nekem határozottan tetszik. Kíváncsivá tettél.

6.Lenin 2021.06.07. 18:59:05

@Komposzt Ella:

"Minden vallás fogalmilag magában hordozza az ember és ember közti megkülönböztetést,"

Az ideológiák is, sőt minden ember által alkotott szellemi termék.

horrorpornó bábszínház 2021.06.07. 19:02:45

A vallás a nagyon hülyék megvezetése és megsarcolása.
Semmi egyéb.
Nem véletlenül nevezik őket súlyos agyi valláskárosultaknak.

horrorpornó bábszínház 2021.06.07. 19:05:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
De te nem keresztény vagy, hanem elmebeteg bolgár buzi.
A gazdád is, csak az bolgár helyett cigány.

horrorpornó bábszínház 2021.06.07. 19:06:58

@Boldeone Bull:
A zsidók kirekesztőek.
Izrael ugyanaz, mint a náci Németország volt.

2021.06.07. 19:20:39

@Lord_Valdez:
debrecenben többé kevésbé vallásbéke van. de azt éppen a nem szekuláris megoldások teremtik meg. ez a gör.kat. szent efrém tornacsarnoka és az a deac (a debreceni (állami) egyetemi atlétikai club) kosárlabda akadémiája egyben.
www.efrem.hu/wp-content/uploads/sites/1/nggallery/egeszsegtudatos-nap/IMG_1607.JPG
egy állami egyetem sportklubja összekapcsolódik egy egyházi iskola tornacsarnokával. és ez eredményezi ezt.
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_4029_2.jpg
és erre lehet mondani, hogy basszus, de ne a metropolita végezze már el a kezdődobást. és ne az egyházkórus kántálja, hogy hajrá szent efrém. errefelé az is kántálhatja. ellentétes a felvilágosodással. erre tgm azt mondaná, hogy ilyet nem lehet. ez egyet jelent a fasizmussal.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.07. 19:58:51

@cvsvrs:
De igen, a szekuláris állami keretek teremtik meg a békét. Ha az állam megengedné, hogy a reformátusok üldözzék a katolikusokat (vagy fordítva), akkor az meg is történne. Épp ezért nem engedi.

2021.06.07. 20:01:23

@Lord_Valdez:
tehát érthető ugyebár. a libertáriusságba belefér a szekularizáció (részleges) tagadása is. ez a nem-ortodox liberalizmus. ami a felvilágosult dogmákkal ellentétes.

az ortodox liberalizmus (tkp. az amerikanizmus) az ortodox nacionalizmust (az ázsianizmust) hívja életre. és ez eredményezi a kultúrharcot. az amerikai liberális demokrata párt befolyása mellett így erősödik fel a kínai, az orosz nacionalizmus magyarországon. és izrael így szerez egyre nagyobb befolyást. és ezt a játszmát lehet, hogy a nyugatosok nyerik meg, de egyáltalán nem biztos. és a "nyugatosság" klára asszony a jobbikossal.

6.Lenin 2021.06.07. 20:13:02

@Komposzt Ella:

Miért, az ideológiák azok nem vallások? De felőlem nyugodtan gyalázd a vallásokat, nem kell magad visszafogni miattam.

2021.06.07. 20:14:38

@Lord_Valdez:
a szekularizáció azt jelenti, hogy az állami és az egyházi intézmények elválnak egymástól. tehát egy ateista vagy egy nem-keresztény hitű gyerek intézményesen nem kényszeríthető be a keresztény templomba például egy tanévnyitón ünnepségen. de ha mégis, akkor az a szekularizációval ellentétes.

vagy mondjuk egy állami egyetem kosárlabdázója nem kényszeríthető be a szent efrémről elnevezett gör.kat. tornacsarnokba. vagy ha mégis, akkor az a szekularizációval ellentétes. mert az állam feladja az ideológiai semlegességét.

a deac kosarasai között vannak különféle hitűek. de őket nem különösebben érdekli, hogy a kosárlabda akadémián a metropolita végzi el a kezdődobást. és elmondja, hogy gyerekként fára mászva akart közelebb kerülni Istenhez. aztán rájött, hogy ehhez szükséges a lelkiség is. szabad szellemű prédikációkat tart. és ezt elfogadják.

birka menet 2021.06.07. 20:19:43

"Valami egészen pusztítóan alacsony tudati szint kell ahhoz, hogy egy ennyire marginális kérdés kapcsán bárki ilyen súlyos tettekre vetemedjen."

Ha valaki nem értené: ez a mondat az orbán minden gyűlöletbeszédét ivő-evő kisfidernyák milliókról szól. Senki se tudja az embertársait úgy gyűlölni mint a fideszesek.

birka menet 2021.06.07. 20:21:42

Amúgy meg Magyarországon is tombol a terrorizmus, Kálmán Olgát az elmúlt 3 héten kétszer is likvidálni akarták a fidesz terroristák. Az meg köztudott, hogy a fideszessesek vallása: orbán.

6.Lenin 2021.06.07. 20:26:32

@TanNé:

Véletlenül beleolvastam az árudba.
Az emberiség történetében eddig minden ember által kitalál marhaságot 1-2 generáció után már kiforgattak a pelenkájából. (semmi se az, aminek készült eredetileg. Sem vallás, sem ideológia, semmi sem az, mint amikor valaki kiagyalta)
Te milyen jövőt szánsz az árudnak? Te miben hiszel? 20-30 év múlva fog valakit is érdekelni?
Te miben hiszel? Miért is szeretnéd korlátozni mások jogait? Miért nem mind1 neked, hogy én miről, mit gondolok? Te tudod a tutit? Honnan? Kiagyaltad? És?

6.Lenin 2021.06.07. 20:58:25

@Komposzt Ella:

ezek a lényegtelen (?) részei ezeknek. A lényegében nem különböznek.
Nyilván evilágban van mindegyiknek célja. A túlvilág nem sok jóval kecsegteti őket. Minden vallás, ideológia a híveiket küldi előre meghalni az eszméért. A vezérek ritkán tolonganak az első sorban. Mégis miért is tesznek különbséget a híveik? Miért ez a program vezérli az embereket?
Nélkülük lenne értelme valaminek is? Vagy csak bedumáljuk magunknak? Ez a program hogy a fenébe alakulhatott ki véletlenül ?

CSOKKI MÁLNA 2021.06.07. 21:38:05

Hogy is mondta vadulós Ági a pedofília kapcsán?

"Püspökök, papok, plébánosok". Szép alliteráció, jól megnyomva a p-ket.

Ágika a rabbikat és az imámokat lehagytad!

CSOKKI MÁLNA 2021.06.07. 21:40:49

Vadai nem szimpatikus választókörzetében:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Lviv_pogrom_%28June_-_July_1941%29.jpg

("Karóval jöttél, nem virággal.." :))

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.06.07. 21:50:09

@midnight coder:

"Ez persze feltételezi azt, hogy létezik bármiféle Isten, vagy értelme az életnek."
- Isten az túl sok is van és már Tudományos Istene is van az emberiségnek.
- Élet értelme: enni, túlélni, szaporodni. (sajnos nem nagyon több)

G. Nagy László 2021.06.07. 22:05:57

@birka menet:

"Ha valaki nem értené: ez a mondat az orbán minden gyűlöletbeszédét ivő-evő kisfidernyák milliókról szól. Senki se tudja az embertársait úgy gyűlölni mint a fideszesek. "

Nem, ez nem ezt jelenti. Nem kívánnék állást foglalni annak kapcsán, hogy melyik tábor gyűlöli jobban a másikat, de egész biztos, hogy a moslékkoalíció nem jönne jól ki ebből az összevetésből. De itt nem erről van szó. Ugyanis az mindenkinek a magánügye, hogy kit gyűlöl. Már csak azért is magánügye, mert önmagán kívül másnak nem árt vele.

Az iszlám fanatikus terroristáival nem az a baj, hogy gyűlölik a zsidókat és a keresztényeket. Ezt simán el lehet viselni. Sokkal inkább az a gond, hogy agyonverik, kihajítják az ablakon, elvágják a torkát a másiknak. Halvány fingod sincs az erkölcsről, ha ezt a kettőt együtt emlegeted.

6.Lenin 2021.06.07. 22:07:21

@Komposzt Ella:

Az ember azért talál ki eszméket, hogy legyen mit követnie. Te uis 1x szapulod a vallásos embereket, aztán Jézusra hivatkozol.
Minden eszmének megvan a saját Jézusa is. Mi a különbség?

Akkor szerinted ezt a programot az emberbe valakik készítették? Mikor? Amikor már kétlábon járt, vagy még egysejtű korában? Vagy apránként toldozták-foltozták?

Melyik emberért halt meg Jézus? Egy üres, zabáló, kefélő, túlélésért bármire képes valakiért
(IGE , TanNé)? Nagy itt a zűrzavar a fejekben.

6.Lenin 2021.06.07. 22:21:09

-Lajoska, hozd ki a puskám,légyszi,
-Miért Papa?
-Nem látod, hogy az oroszlán lelegeli a kertünkben a füvet?
-De Papa, már nem öli meg a másik állatot ha éhes, vega lett az érzékenyítésen. Miért nem jó ez?
- Mert a méhek elöl legeli le a füvet, szegény méhek meg majd megdöglenek. Na, hozd már a puskám.Lelövöm a dögöt aztán majd együtt megyünk imádkozni a Khon, meg Ahmed szomszéddal, békében énekelgetni.Utána áthívjuk IGE bácsit is jót zabálni, kefélni, ha túléljük.

horrorpornó bábszínház 2021.06.07. 22:27:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nem, mert az csak az elmebeteg bolgár buziknak kellett, szóval nekem nem.

CSOKKI MÁLNA 2021.06.07. 22:34:08

@horrorpornó bábszínház: Ne buzizz, mert Soros apád beadat neked egy anti homofóbia kúpot! :))

G. Nagy László 2021.06.08. 00:01:16

@jancsi_113: Egy igazi lúzer vagy. Ha azt akarod, hogy a gondolataid megjelenjenek és fennmaradjanak, miért szemetelsz? Ha csak szemetelni akarsz, minek a beleölt szellemi energia? Legalább azt eldönthetnéd, hogy mit akarsz egyáltalán...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.08. 06:23:47

Már megint tombol az antiszemitizmus Magyarországon, felgyújtottak egy zsinagógát:

index.hu/kulfold/2021/06/05/zsinagoga-gyujtogatas-nemetorszag-ulm-antiszemitizmus-izrael-elleni-tiltakozas/

Hoppá, ez nem is Magyarországon történt, hanem a Magyarországot rendszeresen antiszemitizmussal vádoló Nyugat-Európában.

De ez is érdekes:

danubeinstitute.blog.hu/2021/06/04/az_ensz_ismet_vizsgalatot_indit_izrael_ellen_es_elbocsatotta_az_idf_vedelmeben_felszolalo_palesztin_

Igen, Izraelt keményen meg kell büntetni, sűlyos szankciókat kell hozni Izrael ellen, amiért arra vetemedik, hogy megvédi magát egy terrorszervezet rakétatámadásai ellen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.08. 07:01:38

@G. Nagy László:

Ő is csak Brendel Matyi egyik nickje a sok közül.

G. Nagy László 2021.06.08. 07:16:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudom, persze. Az elmúlt hónapok során vagy százat letiltottam már. Nem azért kommunikálok vele, mert nem ismerem fel, hanem mert naiv vagyok és hitem szerint jó szándékú. Nem valószínű ugyan, hogy észhez tér, de talán elgondolkodik egy percre. Ha nem is az érvek győzik meg, esetleg az számíthat valamit, hogy van még valaki, aki emberszámba veszi.

midnight coder 2021.06.08. 07:48:33

@TanNé: "Nincsenek nem kételkedő emberek, mert minden ember kételkedik valamiben."

Természetesen. Ahogy minden ember hisz is valamiben. Még a legmegáltalkodott ateista is hívõ. Ez persze nem zárja ki azt, hogy egyes dolgokban kételkedj.

Alapvetõen az ember nagyon kevés dolgot tud biztosan. És minél okosabb, annál kevésbé biztos azokban is. Kisgyerekként egy rakás dolgot megtanul az ember: elõször azt, hogy ha sír akkor enni kap és tisztába teszik. Aztán más dolgokat: hogy a tárgyak leesnek, hogy a dolgoknak színük, szaguk, ízük van, késõbb hogy a jég hideg, a tûz forró, az alapvetõ mechanikai szabályokat, megtudja hogy mi van a kisautóban ami miatt mozog, stb.
Késõbb ezek mellé tanul egy rakás dolgot. Ezek egy részét tudja ellenõrizni - akár belátással mint egy matematikai összefüggés bizonyítását, akár kísérletekkel. Nagy részét viszont nem. Aztán szembejön a világ, sok-sok olyan állítással, amit már esélye sincs ellenõrizni, max. mérlegre teheted az eddigi tudásod alapján és 0 és 100% között adhatsz neki egy értéket hogy mennyire valószínû.

Azt, hogy minek mekkora esélyt adsz, alapvetõen attól függ, hogy milyen egyéb tudás van a fejedben a világról. A gyerekekkel teli iskolabuszt magára robbantó terrorista is racionális döntést hoz, mert az õ fejében olyan információk vannak, hogy ez után majd odaát 77 huri fogja õt kényeztetni. Más kérdés, hogy ez a tudás az én fejemben lévõ információk alapján valószínûleg hamis, de ettõl még akár neki is lehet igaza. Elvégre igazából még azt sem tudhatjuk, hogy a körülöttünk lévõ világ valóban létezik-e. Lásd Dzsuang-Dszi álma.

midnight coder 2021.06.08. 07:54:07

@G. Nagy László: Ezt már sokan próbálták, próbáltuk. Nem mûködik, ez egy igazi troll, olyan beteg hogy valószínûleg azért van csak kinn a gumiszobából mert még nem akadt össze pszichiáterrel. Ez az a fajta akirõl azt szokták írni egy-egy tömeggyilkosság után, hogy igen, olyan fura ember volt, de ki hitte volna...

csakférfi 2021.06.08. 08:27:30

@midnight coder:
A "tudás"....... hmm.
Megszületünk, felnövünk, megöregszünk, meghalunk.
Ez biztos.
A nap reggel felkel este lenyugszik. Az évszakok váltják egymást. Tavasz, nyár, ősz, tél..... stb.
Sok biztos van amit tudunk.
Tanulj.... dolgozz.... teremts egzisztenciát... azaz kényelmet és luxust... legyen házad, autód, laptopod, menj időnként nyaralni, azaz élj egy bizonyos életszinvonalon. Mert ha nem teszed.... lúzer, vesztes, szánalmas, stb vagy.
Az a fura hogy ezt a "hitvilágot".... benne a pénz istenítését..... valljuk emberhez méltó sorsnak.
Ezt akarjuk erőltetni más népekre.... globalizációra hivatkozva.
Pedig csak.. olcsó munkaerőt keresünk kielégítetlen szokásaink, vágyaink beteljesítéséhez...... mi nyugati agymosott fogyasztók.
Ja... higy ez nem mindenki hisz el higy jó!?
Na itt jön a vallás.
Fegyver, háború, szenvedés, halál.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.06.08. 09:12:01

@G. Nagy László: Ha számítana neki hogy megpróbálod emberszámba venni, akkor nem támadná a blogodat. A tisztességnek és értelemnek a szikrája sincs benne.

arthurthedent 2021.06.08. 09:14:44

@midnight coder: "Természetesen. Ahogy minden ember hisz is valamiben. Még a legmegáltalkodott ateista is hívõ."

Ja, én hiszek benne, hogy ha lemegyek az utcára és megpróbálom elindítani a kocsimat, akkor az elindul, mert eddig még mindig elindult. A vallásos ember meg hisz abban, hogy a világegyetem teremtője folyamatosan figyeli, hogy eldöntse elégesse -e elevenen, mert nem hisz elég erősen.

Ezek után azt mondani, hogy "dehát mindenki hisz valamiben" körülbelül olyan, mintha azzal mentegetnéd a kannibált, hogy "dehát mindenki eszik valamit".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 09:15:21

@csakférfi:

Az ateisták azt hiszik, a hívők szenvednek, mert nem élik meg a teljes életet, hiszen mindenféle tilalmat alklamaznak, korlátozzák magukat.

Valójában a hívők ugyanezt hiszik az ateistákról.

Az eltérés: a keret mérete. Az ateista azt hiszi, nincs más a materiális világon és a földi életen kívül. A hívő meg azt hiszi, mindez csak része ateljességnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 09:18:16

@midnight coder:

Pedó Matyi szerencsére rendkívül gyáva ember, a neten kívül a légynek is előre köszön. Valójában számára mentálhigiénás foglalkozás a blogokban való tombolás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 09:19:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Biztosan azért lett felgyújtva a németországi zsinagóga, mert az antiszemita Zorbán nem szavazta meg az EU közös nyilatkozatát Izrael támogatására, ugye?

6.Lenin 2021.06.08. 09:31:43

@arthurthedent:

Neked ez jelenti az életed értelmét, hogy reggel elinduljon az autód? Hmmm.

csakférfi 2021.06.08. 09:42:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Szia.
Rég trécseltünk!
:)
Sajna "matt" ateista vagyok. Isten avagy teremtő nincs.
Van egyfaja hmmm.... "erő" amit egy érzelemmel párosul... de az nem megszemélyesíthető.... hacsak nem az anyag........ bla... bla... bla..
Viszont az alapokat a vallásokban tisztelem és szeretem.... mintahogy a pénzt és a jólétet is.
Ugyanis az életem véges. A teremtő elv pedig.... "és istent ki teremtette".... végtelenbe mutat. Ezzel nem tudok mit kezdeni..... mivel az elmém is véges... a koponyám határain belül.
Béke kellene.... nem pedig az egymás "elsiratása".
Fegyverrel védjük a békét mert a gonosz fanatikusok fegyverrel támadnak.....
Amúgy mi mentünk, kezdtük el a konkvisztádorokkal az élen felfedezni. Mi európaiak. Vagy a tatárok.... vandálok...?
:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 09:49:00

@csakférfi:

A háború örök, mert kellenek a javak, s azok végesek.

Az ember terjeszkedése csak az ősidőkben volt békés, amikor elindultunk a mai szomáliai-etióp-kenyai határvidékről 200 ezer éve, mert akkor még csupa üres területre mentünk.

Később már minden oda mentünk, ahol már volt valaki más.

Ma is ez megy, lásd az USA agresszív hóditó politikáját. S - ahogy mindig - most is csak a megfelelő ellenerő felmutatása ad védelmet.

midnight coder 2021.06.08. 09:52:11

@6.Lenin: Igazából az ember mindig dolgozott azért hogy életben maradjon, illetve hogy szerinte jó körülményeket érjen el.

Az élet célja? A küzdés maga. :-)

De komolyan, azt hogy az épp aktuális mesekönyv roppant fontosnak tartott elvei alapján áldozod fel magad illetve másokat, mennyivel több? Mert hogy az emberiség sok-sok mesekönyvet produkált már a történelem során, és akik Zeusz kedvéért áldozták fel magukat, azok pont olyan komolyan gondolták mint a keresztény szentek, vagy a muszlim öngyilkos terrorista.

midnight coder 2021.06.08. 09:55:25

@csakférfi: "Megszületünk, felnövünk, megöregszünk, meghalunk. Ez biztos."
Még csak ez sem biztos.

"Az a fura hogy ezt a "hitvilágot".... benne a pénz istenítését..... valljuk emberhez méltó sorsnak."
Ez a fogyasztásellenes duma is csak egy politikai termék. Leginkább arra jó, hogy a kicsi birkák ne fogyasszanak csak a pásztorok.

midnight coder 2021.06.08. 10:01:36

@arthurthedent: "Ja, én hiszek benne, hogy ha lemegyek az utcára és megpróbálom elindítani a kocsimat, akkor az elindul, mert eddig még mindig elindult."

És kismillió más dologban is hiszel. a kvantumösszefonódástól abban hogy a globális felmelegedést az ember okozta, hiszel az általad fogyasztott média állításainak az általad nem kedvelt politikai pártok/személyek viselt dolgairól, egy egész rakás más dologban, aminek a valódiságát soha a büdös életben nem fogod leellenõrizni. Azért hiszel bennük, mert az információ forrását hitelesnek véled. Ez pedig nem más, mint a tekintélyelv. Az az iszlamista aki felrobbantja magát a buszon pont így gondolkodik: neki az általa 100%-ban megbízhatónak tartott imám mondta, hogy ha mártírhalált hal akkor a mennybe jut, és jön a 77 huri.

birka menet 2021.06.08. 10:05:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Magyarországon nem az antiszemitizmus tombol észkombájnom, mert a Soros már el lett zavarva, orbán a bukott Netanjahu seggét minden évben fényesre nyalta , hanem Orbanisztánban orbán mindennapi gyülöködésé tombol a migráns ellen, a muszlim ellen (miközben orbán gazdád mindig amikor arabokkal találkozik fényesre nyalja a seggüket), az EU ellen, a pápa ellen, meg mindenki ellen, aki nem hajlandó az elmebeteg falusi zsebdiktátor ámokfutását a civilizáció ellen kirobbanó tapssal fogadni.

Andy73 2021.06.08. 10:05:32

@Lord_Valdez: Kérdés, hogy mit értesz szekuláris, vallásos vagy keresztény alatt. A világban mindig is voltak vallásos és vallástalan emberek, csak ezek mértéke és típusa változott. Meg az, hogy miben és kiben hisz valaki, hiszen a kommunisták is hittek Marxban, Engelsben és Leninben, őket imádták és dicsőítették. A 30 éves háború főleg Németországot érintette, ahogy a két világhábórú is onnan indult ki (illetve Ausztriából, akik tkp. szintén németek). De nem az egyházak vívták, hanem a fejedelmek, a vallás nevében, azt kihasználva.

csakférfi 2021.06.08. 10:05:56

@midnight coder:
Aha........

" bolíviai amazóniai esőerdőben élő tsimane nép a fejlett társadalmakétól nagyon eltérő életmódot folytat. Egy friss tanulmány alapján a népcsoport agya jóval egészségesebb, mint miénk – számol be a Dél-Kaliforniai Egyetem oldala."

Szóval "duma".....?
Hidd azt. Te életed. Te sorsod.
Csak nem én vagyok a lúzer kettönk közül.
Vagy mégse?
:)

midnight coder 2021.06.08. 10:11:23

@csakférfi: "Egy friss tanulmány alapján a népcsoport agya jóval egészségesebb, mint miénk – számol be a Dél-Kaliforniai Egyetem oldala."

Ja. Valószínûleg nincs nagyon túlhasználva :-). Viszont a gorillák agya még egészségesebb.

birka menet 2021.06.08. 10:13:21

@midnight coder: "Ez pedig nem más, mint a tekintélyelv. Az az iszlamista aki felrobbantja magát a buszon pont így gondolkodik: neki az általa 100%-ban megbízhatónak tartott imám mondta, hogy ha mártírhalált hal akkor a mennybe jut, "

A fidessbirkák is pont ezen az elven müködnek. Tagadjak a VALÓSÁGOT, tagadják hogy a sikeresebb országok útját kellene járni, mert szerintük majd a vezér még sikeresebb úton vezeti öket, stb - ez a tekintély elv, a 100%-ban megbízhatónak tartott vezér paransainak a követése. Valójában ez a gondolkodásképtelen cselédek genetikája.

Ezért ezt a fajtát a világ összes önsorsrontására, gyülöletére rá lehet venni, de a legszebb mégis az, hogy a hülyéje sose veszi észre, hogy a saját életét kúrta el, mert cseléd státusból eleve esélytelen hogy kitörjön és az élete felemelkedhessen. A vezér meg nem olyan hülye, hogy a szolgáló cselédjéböl önálló polgárt csináljon, mert akkor vége a hatalmának.

arthurthedent 2021.06.08. 10:14:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Az ateisták azt hiszik, a hívők szenvednek, mert nem élik meg a teljes életet, hiszen mindenféle tilalmat alklamaznak, korlátozzák magukat."

Én például ateista vagyok, de semmi ilyesmit nem hiszek. Már megint képzelődsz.

midnight coder 2021.06.08. 10:15:11

@birka menet: Az a muszlim aki ellen Orbán uszít, ha hatalomra kerülne, az elsõ dolga az lenne, hogy kivégeztesse a magadfajtát. A balliberalizmus legnagyobb faszsága az, hogy a szent antirasszizmusra hivatkozva bevédik azokat a kultúrákat, amik összeegyeztethetetlenek bármiféle liberalizmussal.

6.Lenin 2021.06.08. 10:15:38

@midnight coder:

Ezt most nem értem, hogy miért nekem írtad. Nem vagyok vallásos se, ateista se.Pontosan ezért én csak kérdezni szoktam.

"Az élet célja? A küzdés maga. :-)" ----jól hangzik, de jön a kérdés, hogy miért is küzdök? A túlélésért? De hiszen 1x mindenki meghal. Minden látszólag értelmét veszti.

Hit. kérdése. Ez mindenkinek a magánügye. Valamilyen hit nélkül nem lehet élni. Mindenki HISZ abban, hogy minden CSAK másokkal történhet meg, elkapja vírust, balesetet szenved, meghal...bármi csak másokkal történhet.

Ez a program ÍGY van megírva, másként elviselhetetlen teher lenne az emberen. Mikor, hogyan, kik által készült így ez a program?

Milliárd kérdés következik ezekből.

arthurthedent 2021.06.08. 10:16:24

@csakférfi: "bolíviai amazóniai esőerdőben élő tsimane nép a fejlett társadalmakétól nagyon eltérő életmódot folytat. Egy friss tanulmány alapján a népcsoport agya jóval egészségesebb, mint miénk"

A gyermekhalandóság gondolom 80%, a várható életkor 24 év, de igazad van, aki él, azok mind életerős, egészséges emberek. És közlekedési balesetben is kevesen halnak meg közülük. :D

csakférfi 2021.06.08. 10:24:25

@arthurthedent:

"
TUDOMÁNY
Ez az amazóniai törzs a világ egyik legegészségesebb népcsoportja
2021.06.05.NG
#AGY#AMAZÓNIA
Az tsimanék szíve és agya is jóval egészségesebb, mint a miénk.

FORRÁS: TSIMANE HEALTH AND LIFE HISTORY PROJECT TEAM

A bolíviai amazóniai esőerdőben élő tsimane nép a fejlett társadalmakétól nagyon eltérő életmódot folytat. Egy friss tanulmány alapján a népcsoport agya jóval egészségesebb, mint miénk – számol be a Dél-Kaliforniai Egyetem oldala.

A mezőgazdasággal, gyűjtögetéssel, vadászattal és halászattal foglalkozó tsimanék még ma is többnyire elszigetelten élnek, és hagyományos módszerekkel jutnak élelemhez. Egy 2017-es vizsgálat már bebizonyította, hogy a világon ezen csoportnak a legegészségesebb a szíve, körükben nagyon ritkák a szív- és érrendszeri betegségek. Az új tanulmány most azt is felfedi, hogy a tsimanéknál az agy jóval kevésbé sorvad az öregedés során, mint az amerikaiaknál és európaiaknál.

Andrei Irimia, a Dél-Kaliforniai Egyetem idegtudósa és a csapat tagja szerint a törzs remek természetes kísérletet biztosít, mellyel felmérhetik a modern életmód egészségre gyakorolt hatásait. A kutatók 746 felnőttet vizsgáltak, akik 40-94 évesek voltak, az alanyokat a legközelebbi városba szállították, ahol van elérhető CT. "

Hiedelmek, babonák. Ebben élnek.
Meg Te is.
:)

arthurthedent 2021.06.08. 10:24:37

@midnight coder: "És kismillió más dologban is hiszel. a kvantumösszefonódástól"

Nem értek hozzá, nem tudom, hogy igaz -e.

"abban hogy a globális felmelegedést az ember okozta,"
Ebben speciel nem hiszek.

"hiszel az általad fogyasztott média állításainak az általad nem kedvelt politikai pártok/személyek viselt dolgairól,"

Kizárt. Egyenként döntök minden állításról, általában elég szkeptikus vagyok.

"egy egész rakás más dologban, aminek a valódiságát soha a büdös életben nem fogod leellenõrizni."

Nem nagyon hiszem. Próbáltál példákat hozni, de nem nagyon sikerült.

"Azért hiszel bennük, mert az információ forrását hitelesnek véled. Ez pedig nem más, mint a tekintélyelv."

Tévedsz. Azért hiszek el dolgokat, mert a világról szerzett ismereteimbe illeszkednek. Az elektronba ezért hiszek, mert van multiméterem és villanykapcsolóm, a fizika állításaiban azért, mert a belső égésű motor, a mobiltelefon és az oszcilloszkópom működik.

"Az az iszlamista aki felrobbantja magát a buszon pont így gondolkodik: neki az általa 100%-ban megbízhatónak tartott imám mondta, hogy ha mártírhalált hal akkor a mennybe jut, és jön a 77 huri."

Aha. Ő az imámba hisz képtelennél képtelenebb állításokat fogad el tőle, én az érveket mérlegelem. Guglizz rá, hamar találsz olyat, ahol az imám bizonygatja, hogy a föld lapos, mert az van a könyvbe írva.

midnight coder 2021.06.08. 10:26:35

@birka menet: "Tagadjak a VALÓSÁGOT, tagadják hogy a sikeresebb országok útját kellene járni"

A sikeresebb országok nem akkor voltak sikeresek amikor azt az utat járták amit ma. Az USA az elmúlt 30 évben lett sikeres? Lófaszt mama! Akkor lettek sikeresek, amikor a halott indián volt a jó indián, a néger a gyapotföldeken tevékenykedett, a spanyolajkúaknak pedig a saját legyilkolásukkal voltak elfoglalva. Anglia az EU-ba lépéssel lett sikeres ? Egy fenét. A gyarmatokkal lett sikeres, meg az ipari forradalommal. Németek dettó. Az utolsó nagy lökést Hitler bácsi adta a technológiájuknak, az utolsó európai fellendülés a II. világháború után jórészt neki köszönhetõ. A mostani balliberális politikusok pedig épp az elõdök által felhalmozott anyagi és szellemi fölényt élik fel. A derék euroatlanti övezet papíron ugyan még növekszik, de a valóságban ez inkább csak stagnálás. Akik az elmúlt 30 év technológiai robbanásán nyertek azok a kicsi kínaiak. Az euroatlanti civilizáció pedig elveszítette a lendületét, dekadens lett, a saját értékeit égeti el. Az amcsik most a kicsi kínaiak ellen küzdenek, de igazából a bajaik okát a tükörben kellene keresniük, pont ahogy anno a béketábor sem azért pusztult el mert a gonosz nyugatiak kinyírták, hanem mert önmagában mûködésképtelennek bizonyult.

Persze most jöhetsz a szokásos ballib dumával, hogy de már rákosi is megmondta hogy rohad a kapitalizmus... Igen, Rákosi is megmondta. És igen, akkor az hülyeség volt. Csak Rákosi pajtás elvtárs óta elég sok víz lefolyt a Dunán. Ma Rákosi elvtárs szelleme Brüsszelben és Washintonban él tovább. Mert Rákosi elvtárs szellemének nem a kommunizmus volt a lényege, hanem a mindent átható hülyéség amivel az ideológia felülírta a józan észt.

midnight coder 2021.06.08. 10:28:06

@arthurthedent: Jó, akkor mondjuk úgy, hogy az átlagpolgár ilyen.

csakférfi 2021.06.08. 10:28:14

@midnight coder:
Fentebb olvasd.
Amúgy bírlak..... csak most dühös vagy rám, mert ellentmondok a hitednek.
;)

arthurthedent 2021.06.08. 10:28:44

@csakférfi: "Hiedelmek, babonák. Ebben élnek.
Meg Te is."

Okés. Olvastál az interneten egy cikket amit egy általad ismeretlen csávó írt egy általad ismeretlen kutatóról peer review nélkül. Ezt te elhiszed és mivel én szkeptikus vagy azt mondod, hogy hiedelmekben és babonákban élek. Értem.

Hogy milyen logika alapján döntötted el, hogy aki nem hisz el valamit az hiedelmekben él, az nyilván a misztikum ködébe veszik. :D

midnight coder 2021.06.08. 10:29:59

@csakférfi: Na ja. Csak rajtuk kívül még sok-sok nyam-nyam él szerteszét a világban szintén elég szarul, de jóval kevésbé egészséges aggyal. Nem lehet, hogy a dolog miatt sima genetika van ? Ezek a törzsek elég elszigeteltek, nem csak a világtól, de egymástól is.

arthurthedent 2021.06.08. 10:31:50

@midnight coder: "Jó, akkor mondjuk úgy, hogy az átlagpolgár ilyen."

Ja, igen. Az átlagpolgár ostoba. Ostobaságokat hisz, mert hihetően hangzanak.

A vallásos ember elmebeteg, abszurd dolgokat hisz, mert elmebeteg.

arthurthedent 2021.06.08. 10:36:58

@midnight coder: "a dolog miatt sima genetika van ? "

1) Genetika (az egész törzs mind rokonok).
2) Valami miatt kihaltak a betegebbek (a betegségre hajlamosokat gyerekkorukban elvitte a láz meg a tigrincs).
3) Hibás mintavétel (a törzs eldugta a betegeket a barlangba).
4) Túl kis minta (voltak 7-en, szerencsére mind egészséges).
5) Kamu cikk (a csávó írt egy cikket, az újságíró félreértette).

Ezekre azért igen nagy az esély. A legtöbb ilyen cikk ezekre vezethető vissza mint például az oltás és az autizmus meg paleolit diéta meg az összes.

csakférfi 2021.06.08. 10:37:24

@arthurthedent:
Semmi kedvem Veled veszekedni.
55 vagyok.
Két házasság egy válás.
3 műszak cnc esztergán. Most mást dolgozom.
Van tapasztalatom 30 év házasság 3 gyerek után az emneri természetről.
:)

csakférfi 2021.06.08. 10:39:47

@arthurthedent:
"legtöbb ilyen cikk ezekre vezethető vissza mint például az oltás és az autizmus meg paleolit diéta meg az összes."

Azaz hazudnak hogy Te és én maradjunk annál az életmódnál amit megszoktunk!
Gratula!

midnight coder 2021.06.08. 10:41:41

@arthurthedent: Kb. mindenki a fejében tárolt információk alapján tart valamit helyesnek vagy helytelennek. Ezek az információk súlyozva vannak hitelesség szerint. A legmagasabb súlya nyilván annak van, amit személyesen ellenõriztem. Mint nálad a multiméter. Aztán következik az, amit az általam hitelesnek tartott forrásból tudok: amit a szüleim, nagyszüleim meséltek, amit az iskolában tanultam - de itt már belépnek az olyan tényezõk, hogy Pl. amit 1956-ról a Kádár-rendszerben tanítottak nem feltétlenül hiteles. Aztán jönnek a hírek különféle forrásokból, amiket szintén össze lehet vetni a már meglévõ tudással.

Ráadásul, ezek a dolgok jobban bevésõdnek gyerekkorban. Amit az elsõ 15 évben tanulsz meg dolgokat, azok jó eséllyel egész életben veled maradnak, akkor is ha amúgy tudod hogy nem így van. Nem véletlenül erõltetik a különféle egyházak a hittanórákat.

De ugyanaz az oka annak is, hogy ha idejön a migri akkor az hozni fogja a vallását, kultúráját, értékrendjét. És tovább fogja adni a családjának is.

midnight coder 2021.06.08. 10:43:27

@arthurthedent: Arrafelé leginkább a genetika. Ez a terület arról ismert, hogy nagyon sok, nagyon kicsi és nagyon elszigetelt tórzs van akik még egymás nyelvét sem beszélik.

6.Lenin 2021.06.08. 10:43:58

@csakférfi:

Igazad van, olyanokkal kár vitázni, aki abban HISZ , hogy neki mindig, mindenben igaza van. Még abban is, hogy ő nem hisz semmiben, meg aki hisz valamiben, az ostoba. Reménytelen eset az ilyen, nem gondolkodik.

arthurthedent 2021.06.08. 10:45:16

@midnight coder: "Kb. mindenki a fejében tárolt információk alapján tart valamit helyesnek vagy helytelennek. Ezek az információk súlyozva vannak hitelesség szerint. A legmagasabb súlya nyilván annak van"

Az emberek nem így gondolkodnak, mert az emberek nem racionálisak.

"Ráadásul, ezek a dolgok jobban bevésõdnek gyerekkorban."

Aki nem gondolkodik az azt fogadja el igaznak, amit többször hallott, amit előbb hallott. Mert az emberek ostobák. Nem gondolkodnak.

midnight coder 2021.06.08. 10:46:19

@csakférfi: Miért lennék dühös? Én is látom valahogy a világot, ahogy te is. Az, hogy ez más nem akkora tragédia. Igazából minden ember másképp látja.

csakférfi 2021.06.08. 10:48:12

@6.Lenin:
Szia!
Lépek... offolok.... kezd eldurvulni a vita.
Itt fekszik előttem a Forbes magazin a címlapon Szoboszlai Dominik... "9 milliárdos focista".... belelapoztam néhány cikket elolvastam..... hahhh.
Minden jót Nektek!

arthurthedent 2021.06.08. 10:49:18

@6.Lenin: "Még abban is, hogy ő nem hisz semmiben, meg aki hisz valamiben, az ostoba."

Nem "valamiben" hisz, hanem abszurd, képtelen dolgokban. Nem ostoba, hanem elmebeteg. Angolul "delusion" magyarul "doxazma" a neve ennek az elmebeli megbetegedésnek

"hogy neki mindig, mindenben igaza van"
Az, hogy veled szemben eddig még mindig igaza volt valakinek nem jelenti azt, hogy az illető tévedhetetlen, sokkal inkább azt, hogy butaságokat beszélsz. :)

csakférfi 2021.06.08. 10:49:57

@midnight coder:
"minden ember másképp látja"
Igen.... nincs egységes gondolkodás.
Ez a probléba "gyökere".
Mindenjót Neked!

6.Lenin 2021.06.08. 10:51:42

@midnight coder:

1956-ról írtál.

12 éves voltam, ott voltam nálunk az utcán, amikor bejöttek a ruszkik. sok km hosszan tankok voltak. Minden bokorban katonák. Az utca tele emberekkel, csencseltek a katonákkal. A tankok tele voltak áruházakból összeszedett cuccokkal, borért, pálinkáért adták a árut, és néha megkérdezték merre van Szuez, hol a csatorna? A hangulat vidám volt, és barátságos.

Állítólag szabadságharc zajlott valahol.

csakférfi 2021.06.08. 10:53:42

@arthurthedent:

Az én hmmmm..... "istenem".... legyen Veled!
Offolok!
Sajna tévedsz sok-sok dologban.
Én az igazságot kerestem a hazugságban.
Te pedig a hazugságot az igazságban.
Nagyon nem mindegy!
Off.

midnight coder 2021.06.08. 10:55:26

@6.Lenin: Nyilván ezt is másképp látják az emberek. Én anno még nem éltem, a szüleim, nagyszüleim vidéken nem láttak sok mindent ebbõl.

6.Lenin 2021.06.08. 10:58:55

@arthurthedent:

Tudod te, hogy hány ember élt túl valamit, mert hitt abban, hogy.....(tök mind1, hogy miben. Itt a hit a lényeg, de ezt te nem értheted)

Másokat butázól, amikor az írásaidból sugárzik a butaság.
Még arra sem tudtál válaszolni,amit kérdeztem tőled.

konrada 2021.06.08. 11:10:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Az ember terjeszkedése csak az ősidőkben volt békés, amikor elindultunk a mai szomáliai-etióp-kenyai határvidékről 200 ezer éve"

De miért indultak el? Pusztán kíváncsiságból, vagy azért, mert kevés volt a populációnak az adott technikai feltételek között az élettér, és egymást kezdték ezért agyonverni-felzabálni, így a gyengébbek, ha túlélni akartak, keresték a kisebb ellenállást jelentő szűz területeket?

6.Lenin 2021.06.08. 11:11:46

@midnight coder:

Az emberek mindig, mindent másként látnak, ítélnek meg. Amit ő tapasztal, átél. Vannak, akiket az segített át az élete nehézségein, hogy hitt valamilyen túlvilági dologban. Vannak, akik hisznek abban, hogy reggel elindul a kedvenc járgánya. Neki ennyi elég is az életében.
Érdekes ezeket az ilyen felületeken olvasni, hogy mindenki ragaszkodik a saját, vélt igazához, miközben pontosan azt teszi mint amit kritizál. Roppant érdekes ez a program, ami szerint működünk.

Nekem ez maradt meg 56-ból, meg amit 57 tavaszán láttam Bp-en, a temetők, tele fiatalok sírjaival. Nekem mindig furcsa volt olvasni, hogy egy nép küzdött a szabadságáért, aztán megjelent a csencselők tömege. Láttam a pufajkásokat, akik éjjelente lövöldöztek az utcán, hogy lopás közben nehogy megzavarja őket valaki. aztán amikor lelőtték a nyugat felé tartókat, meg amikor menekültek, mikor bejött egy teherautó fegyveres fiatal. Sehol semmi magasztos forradalmi hangulat. Mindig csak néhány ezer embert érintenek valójában az események.
Gondolod,hogy az értelem irányítja az embereket? Nem a zsigeri tulajdonságaik? Itt is túltengenek a zsigeri érzések. Keveseknél érzékelhető a gondolkodás.

6.Lenin 2021.06.08. 11:14:27

@jancsi_117:

Brendel Mátyás, nincs undorítóbb egy olyan embernél, aki magát az egekbe emeli, miközben egy pöcegödörben dagonyázik. Mi a lófasz az értelme annak amit csinálsz?

konrada 2021.06.08. 11:19:07

@midnight coder:
Az iszlám vallással valóban az egyik baj - hogy bár mint minden vallás tiltja az öngyilkosságot - ad egy speciális feloldozást, melyben ha hitetlenek elpusztítása közben mártírhalált hal, úgy a paradicsomba kerül.

Így az életunt - életüket elrontó - muszlim lúzerek nem felkötik magukat (vagy egyéb), mint a sorstársai, ha már nem bírják elviselni az életet, hanem legyilkolnak olyanokat, akik miatt a hatóságok rövid távon helyben végeznek vele, és jöhetnek a hurik...
(És ez nem csak a többségi társadalomnak katasztrófa, de a normális muzulmánoknak is, mert vallásuk nem engedi, hogy kivessék maguk közül ezeket az agyamenteket..)

arthurthedent 2021.06.08. 11:24:02

@konrada: "Az iszlám vallással valóban az egyik baj - hogy bár mint minden vallás tiltja az öngyilkosságot"

Nem minden vallás tiltja az öngyilkosságot, sőt a korai kereszténység sem tiltotta. Aztán már kezdett kínos lenni, hogy annyi keresztény lesz öngyilkos, úgyhogy elkezdték üldözni...

konrada 2021.06.08. 11:30:47

@arthurthedent:
Valóban, nem fejtettem ki teljességében - akkor úgy írom, hogy minden világvallás, mert azokba nem fér bele a a maguk erőszakos terjesztése okán, hogy hívei magukat gyilkolják..;)

2021.06.08. 12:07:59

@konrada:
csakhogy ez egy kurva nagy képmutatás. azt se szereté európa, hogy 100 millió buddhista szerztes szállja meg a kontinenst. valójában azért fogadjuk be csak nagyon erős korlátokkal a zsidókat és az iszlámot, mert azok etnikai összetétele alapvetően eltér az európaitól. sém és hám fiai is igyekeznek kirekeszteni a többségi fehéreket és megfordítva.

horrorpornó bábszínház 2021.06.08. 12:12:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Mindig tévedsz és hülyeségeket beszélsz, elmebeteg bolgár buzi. Most is.

horrorpornó bábszínház 2021.06.08. 12:13:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Igen, minden elmebeteg bolgár buzinak. Szóval a közeli ismerőseidnek a buzitovábbképző elmegyógyintézetben.
Másnak nem.

2021.06.08. 12:40:47

a magyar közélet alapproblémája is abból adódik, hogy budapest etnikai összetétele történelmi okokból lényesen eltér a magyartól. mert jelentős számú német és leszármazottai lakják. bécsből jelentős számú zsidó betelepítését rendelték el és berlinből jelentős számú zsidót kitelepítését. majd jelentős számú németet is kitelepítettek. közte népirtások után betelepült cigányok jelentős számban. vagy olyan feketék, akik nőágon fehérek.

és félre értés ne essék, nem arról van szó, hogy az ilyen vagy amolyan származás a jó, vagy rossz. bár a németek és a zsidók hagyományosan gondolják magukról, hogy ők európa és a világ felett állnak. a cigányságot szokás lenézni vagy lesajnálni. de nem erről van szó, hanem arról, hogy budapest etnikai összetételében nem igazán magyar.

és erre a válasz az, hogy megindult a migráció. tömegével költöztek "fel" budapestre. illetve tömegével költöznek el külföldre. amíg ez a kiegyenlítődés végbe nem megy. 100-200 ezer ember ki fog vándorolni. vagy azért, mert az A oldal nyer, vagy azért, mert a B. és ezek után a győzteseket is szét kell verni. mert az is egy szemét banda, amelyik szétveri az úgymond baloldaliakat. a kommunistákat a nemzeti bolsevikok verik szét. alávaló gazemberek tömkelegével. csak az úgymond ellenzéki politikusok is szinte mind ilyenek. csak egy másik alomból. közük nincs a többségi magyarokhoz.

a magyar népnyelvben cigánykodásnak nevezett politika van elnevezve kereszténységnek. és a filoszemita bölcselet van elnevezve úgymond európainak, aminek alig valami köze van az európaisághoz. európa ugyanis libertárius keresztény államnemzetekből tevődik össze. amiben természetese módon megjelennek az irzaeliták (sémik) izmaeliták (hámik). európa a többségi fehérek népvallásán alapul, ami egyébként szintén nagyon sokféle. és ebből adódik az, hogy a kis közösségek befogadóvá válnak. mert a fehérek is egymással versengenek és szükségük van a többi népcsoport hathatós támogatására.

és nyilvánvalóan erről van szó, csak ezeket nem meri kimondani senki. mindenki hablatyol. az öngyilkos merénylőktől félnek. tényleg? breivik is szanaszét lőtt ártatlan bevándorló gyerekeket. vidéken tömegével voltak cigánygyilkosságok, cigányok öltek időseket, szervezett módon, illetve aztán cigányokat öltek. és ezektől nem rettent meg a társadalom. csak attól, hogy százezren megjelentek a határon. ha buddhisták jöttek volna, akkor sem lehetett volna őket beengedni. kivétel akkor ha üldözik őket. a vatikán se engedte be őket. ez a borgoglio nevű tökfejjel is az a probléma, hogy latin. és latinkereszténynek elmenne maradona és chavez rajongóként. semmi köze a pápaság európai hagyományához.

aztán lehet mondani, hogy de a világ mégse ilyen. hogy ezek a rasszbéli tulajdonságok nem léteznek. vagy ha mégis, akkor szterotipizáláson alapulnak. hozzáteszem én is ezt gondolom. (ezt a kommentet, vagy az ilyeneket nem gondolom komolyan.) csakhogy ezek legalább féligazságok, a többi hablaty. hogy az a baj, hogy nincs szekularizáció, stb. az a probléma, hogy az etnikai összetételt megváltoztatják és azt nem akarja. se a többség, se a kisebbség. a cigányok tiltakoznak leginkább a fekete-afrikaiak ellenében. (és még egyszer se a cigány, se a fekete, se a zsidó, se semmi nem szitokszó. és ez szterotipizálás. és ez alpári, alávaló, aljas nem pc duma.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.08. 12:43:59

@horrorpornó bábszínház:

Mondtam már, nézz utána.

1987. dec. 31-ig MINDEN egyes nyugati utazáshoz kiutazási engedély kellett, kivétel nélkül.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.08. 20:59:58

@Andy73:
A szekuláris hívő az, aki hisz, esetleg eljár felekezeti eseményekre, de eszébe se jut az államon keresztül másokra erőltetni a hitét, vagy értékrendjét. Ilyenből akárhányféle képes együtt élni békében.

A 30 éves háború kiinduló pontja az volt, hogy meghalt a Német-római császár. És míg az elődje toleráns volt a protestánsokkal szemben, az új császár viszont megszállott katolikus volt és úgy gondolta, hogy a birodalom összes lakója legyen keresztény. A csehek meg úgy gondolták, hogy ők nem lesznek és a császári követet kihajították az ablakon.

2021.06.08. 21:35:00

@Lord_Valdez:
a katolikusok és a protestánsok az ökumené intézményében egyeztek ki. a szekularizációt (az állam és az egyház intézményes elválasztását) részlegesen mindkettő elutasítja. és ebből következően reformáció és az ellenreformáció is szemben áll a felvilágosodással.

adventi gyertyagyújtás. és ezt a pogány napkultuszból a népvallásból vezetik le. amit a jeruzsálemi zsidókeresztények is magukénak vallanak.
hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2017/12/DEBRE20171203008.jpg
ettől mondjuk egy római katolikus dob egy hátast. de a püspök beáll a sorba. és vásári forgatagban van minden.
www.youtube.com/watch?v=Zta8xf5r7mg
az állam, az egyház, a helyi közösségek és a piaci szereplők intézményesen összekapcsolódnak. szemben a felvilágosodás hitelveivel.

2021.06.08. 21:46:10

@Lord_Valdez:
ez egy karácsony környéki szekuláris muszlim buli debrecenben.
www.youtube.com/watch?v=L8zaAtLfLEw
nincsenek jelen az állam és az egyházak képviselői. és ez a kultúra uralkodik berlinben, párizsban és londonban. ahol az elit szándéka szerint lerombolná az államot, az egyházat, a templomot és a valós árupiacot. nincs vásár.

2021.06.08. 21:52:07

és ugye a szinkretizmus lenne az, hogy a muszlim ezeregy éjszakás bulihoz kapcsolódnak a keresztények és a zsidók is. és egy (soha senki által meg nem választott) szekuláris világkormányt egy szinkretikus világegyház legitimálna. és ezt ellenőriznék az ngo-k.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.08. 22:34:59

@cvsvrs:
A szinkretizmus azt jelenti, hogy több vallásból vadászod össze az elemeket. A szekularizmus azt, hogy megfosztod a felekezeteket a világi hatalomtól. A szekuláris kormány nem szorul isteni legitimációra.

Nekem egyébként tetszik ez a buli. Ez történik, amikor normális emberek találkoznak. Hiába a számos vallás és etnikum, nem esnek egymás torkának.

2021.06.09. 06:39:22

@Lord_Valdez:
a debreceni adventi vásár ökumenikus gyertyagyújtással kezdődik..
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_1304_5.jpg
a képen egy fehér és egy fekete gyermek. balról jobbra a ref. püspök, a gör.kat. érsek, a róm.kat. püspök, a fideszes polgármester, kósa lajos fideszes ogy. képviselő, a háttérben az ev. püspök, valamint jeruzsálemi zsidókeresztények és különféle jelmezesek kezdve az ősi napkultusztól.
hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2017/12/DEBRE20171203008.jpg
tehát ez a kereszténység evolúcióját az ősiségből kiindulva mutatja be. ez egy ÖKUMENIKUS esemény, amely azonban NEM-SZEKULÁRIS. tehát ugyan jól megkülönböztethető, hogy ki a pap, ki a politikus és a kik a jelmezesek, kik a nép egyszerű gyermekei hatalom nélkül felruházva. de ők mégis csak egy színpadon vonulnak fel.
vagy mondjuk az amúgy világias városháza udvarán betlehemi jászólat állítanak. ez sem szekuláris, mert ugyebár egyházi jelkép. az uralkodó állampárt és az egyházfelekezetek egymást legitimálják. a programban kulturális alpolgármester beszédét egy róm.kat. plébános és egy gör.kat. parókus közös imája követi, stb.

egy idegsebész professzor a lelki béke magtalálásáért tesz tanúságtételt. ezt ugye nem teheti meg ha egy szekuláris világban. mert erre az a válasz, hogy ön világias módon idegsebész. műtsön. de hogy önnek mi a hitvilága az csak önre tartozik. a közösségre már nem. ezzel nem állhat ki egy ökumenikus színpadra, mert az úgy nem szekuláris. valóban nem. de ez korlátozza az idegsebész professzort. általában a keresztények hitét.

nincs totális szabadság. a szekularizáció is korlátoz.

2021.06.09. 06:59:32

@Lord_Valdez:
debrecenben a kb. 5 ezer nagyrészt muszlim diáknak hallgatói részönkormányzata van. mert elköltenek évi 50 milliárd forintot, ami nagyjából debrecen megyei jogú város éves költségvetése. ez a fidesz által meghirdetett "uni-multi-kulti".
www.youtube.com/watch?v=6n89QyRUi1M
mindez gróf klebelsberg és gróf tisza és szobrának árnyékában.
tehát nem az a kérdés, hogy ilyen legyen vagy ne legyen. mert a "full fideszes" önkormányzat és egyetemi önkormányzat is ilyen rendezvényeket akar. hanem az, hogy ezt ki szervezze. az mszp-szdsz-(mdf) kormány megbízásából a soros alapítvány és az ngo-k, vagy a fidesz. a fideszben a haverok építsék a diákvárost vagy a szocik.

és ebből lesz egy etnikai konfliktus. mert ugye a baller narratíva szerint európaiak és nem-európaiak állnak szembe (a fidesz nem képviselik az európai értékeket) és a jobberek szerint az ellentábor nem magyar érzelmű. és egyébként az is lehet, hogy valóban egy a magyar populációtól eltérő etnikai összetételű identitás nélküli csoportosulás osztja meg a népet. amire a válasz a bizáncias vezérkultusz. az meg majd egyesíteni. és ez fordítható le zsidózásra és cigányozásra, ami persze sztereotipizálás és etnikai stigmatizálás, ami politikailag persze nem korrekt. úgy viszont csak a többségi társadalmat lehet bírálni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.09. 08:06:20

@cvsvrs:
A szekularizáció nem jelenti azt, hogy tilosak lennének a felekezeti események. Nem vallásellenességet jelent.
Csak azt jelenti, hogy az egyik felekezet nem kényszerítheti rá a mániáit a többiekre. Ilyen szempontból valóban korlátoz, de ez a béke záloga.
A szekuláris hívő ezt el tudja fogadni. A nem-szekuláris hívő meg üldözésként éli meg azt, hogy ő nem üldözhet másokat, mert ő úgy érzi, hogy a vallása feljogosítja rá.

2021.06.09. 08:56:13

@Lord_Valdez:
a debreceni református kollégium egy nem szekuláris intézmény. sosem volt az. nem is lehet az. mert egyházi intézményként nem akar elválni a magyar államiságtól. a református egyházat létrehozó debreceni zsinat konkrétan magyar vallást hirdetett. a protestánsok az ÖKUMENÉ intézményét javasolták a katolikusoknak. azt, hogy keresztény vallásfelekezetek államnemzetekbe szerveződnek és úgy hálózzák be a földkerekséget. mégpedig úgy, hogy a népvallásba beemelik a zsidókeresztény hagyományt. és így többségi vagy kisebbségi keresztény vallásfelekezetek hálózzák be e földkerekséget. és ezt a katolikusok elfogadták. hogy lesz német-római egyház. és abban lesznek katolikus és protestáns vallásfelekezetek. cuius regio euis religio elve alapján. akié a föld azé a vallás. és a földi hatalom a világias állam. és lényegében azzal egybefonódott az egyház megengedve a többségi és kisebbségi keresztény vallásfelekezeteket. és a keresztények is elfogadják a nem-keresztény többséget és a népvallásból mindazt, ami az általános emberséget hirdeti. ez a REFORMÁCIÓ. és abban a vallás félig világias.

de szó nincs szekularizációról. arról, hogy az állam és az egyház intézményeit egymástól teljesen szét kell választani, mert a vallás teljes egészében magánjellegű és egyébként teljes egészében világias. mert a földkerekségen a ráció kultusza uralkodik. ez a FELVILÁGOSODÁS eszményképe. ezt a protestánsok csak részben fogadták el és a katolikusok szinte egyáltalán nem.

Varga Zoltan 2021.06.09. 09:48:17

!SZERETNÉK ÉLELMISZER CSOMAGOT KÉRNI))

Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto //nagy fiamnak családja van néha ö segit ,,, a kicsi elment albérletbE

2021.06.09. 09:48:46

@Lord_Valdez:
a katolikusok még azt talán elfogadnák, hogy nincs keresztény államnemzet (amit ugye a protestánsok hirdetnek, lényegében államegyházat, lásd a britek, vagy a skandináv országok, ahol a protestantizmus került többségbe), de azt már nem, hogy nincs egyházállam (ami ugye a katolikus egyházat tartja egyben). és ebből adódik az ökumené. hogy legyen protestáns mintára a (pogánynak tartott) népvallást is magába foglaló államegyház (feltéve, hogy az követi az általános emberséget) és egyházállam (feltéve, hogy az elfogadja a vallásfelekezetek és a részegyházak viszonylagos önállóságát). és lényegében ugyanezt hirdetik a keleti-keresztények, az ortodoxok. ők elfogadják a római pápát úgy, mint egy nyugati pátriárkát. a magyarországi görög katolikusok a elfogadják a pápaság primátusát, de nem fogadják el az esztergomi érsek főhatalmát őfelettük. és ezért állnak a protestánsokhoz viszonylag közel.

és a gör.kat. romkocsmában fellép palya bea őspogány dobolással, grecsó krisztián, a kistehén zenekar és a nirvana (!) acoustic zenekar. és mindez a gör.kat. lautitia kórus szervezésében. és van még gör.kat. karate és pilátesz (!) torna is. valamint gör.kat. kosárlabda. és ezekhez társítják a bizánci rítust. de ugye ez éppen nem szekuláris. mert a szekularizáció azt írja elő, hogy a gör.kat. papok a bizánci rítust adják elő a templomban. és világias módon kosárlabdázzanak.

az érsek-metropolita azt mondja, hogy ő meg majd a szent efrém sportcsarnokban (amit az állam épített, a államminisztérium és a klérus képviselői egymással karöltve avattak) elvégezné a kezdődobást. tehát ők is vallásbékét hirdetnek és kapnak félállami intézményeket. és szállítják a hívek szavazatát. a neoliberálisok azt mondják, hogy ezt így nem lehet. ez ugyanis ellentmond a felvilágosodás hitelveinek. a libertárius kereszténységbe és nemzeti liberalizmusba ez még azonban belefér. és ezzel szemben állva a jön létre a nem-nemzeti, nem-keresztény liberalizmus. ez az a filoszemita bölcselet, ami uralja, vagy uralta az akadémiát. a a kultúrkampf ez a bölcseletben vívott háború.

karigeri ha reformált lenne, akkor azt mondaná, hogy persze, ő meggyújtja az adventi gyertyát a budapesten erdő péter róm.kat. érsekkel és a többi főpappal. és ezek után szabad a vásár. de ezzel ugyebár az államegyház létét legitimálná. kálmán olga nem lépne fel egy színpadra egy plébánossal vagy parókussal úgy, hogy szulák andi énekli, keresztes ildikó és a padödő énekli, hogy halleluja. ez ugyanis ellentétes a felvilágosodás hitelveivel, közte a szekularizációval. a szabad piaci dalnokok érvényesüljenek a kulturális piacon. adják elő a művészetüket úgy, hogy az egy kulturális szolgáltatás. a koncertet szervezi egy szabad piaci jegyiroda. ehhez ugye privát rendezvénycsarnokok kellenek. az állam arra ne költsön, hanem alacsony adókat biztosítson. az egyházi vezetők papoljanak. erre való a templom. tartsák fent a hívek. mint egy szabad piaci szolgáltatást. és az állami vezetők üljenek a hivatalaikban. ezek helyébe lépnének az ngo-k. mint szabad piaci szolgáltatók. ez a neoliberalizmus.

Varga Zoltan 2021.06.09. 09:53:30

!SZERETNÉK ÉLELMISZER CSOMAGOT KÉRNI))

Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto //nagy fiamnak családja van néha ö segit ,,, a kicsi elment albérletbE

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.06.09. 10:17:13

Néhányan azt gondolják hibásan, hogy "JahveIsten" valóságossága logikával kimutatható. Úgy keresik. Megbuktak:

Kálvinista Apologetika kihívása

Kálvinista Apologetika hit- / butaságvédelmi csoport kihívása agytornára. Persze csak ha van nekik és képesek vele valóban logikusan gondolkozni és érvelni.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9245188

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.09. 10:54:17

@cvsvrs:

"ami politikailag persze nem korrekt. úgy viszont csak a többségi társadalmat lehet bírálni."

A nagy kérdés az, mi lesz akkor, amikor egy eddig bírálhatatlan kisebbség idővel többséggé válik, a bírálható többség pedig kisebbséggé.

2021.06.09. 11:41:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ebből adódik az ellentét. hogy a fehérek nem akarják, hogy a feketék és a sémiták kerüljenek többségbe. hanem azt mondják, hogy az észak-afrika, a közel kelet. és sémita egy sivatagi nép. és éljenek együtt a fekete-afrikaiakkal úgy, hogy azért ezekben a térségekben is van egy fehér keresztény kisebbség.

a kereszténység többségi fehérek vallása, az iszlám a többségi feketéké, a zsidó vallás pedig a sémita bölcselet. a különféle zsidó vallásfelekezeteké. ennek egyik ága a filoszemita filozófuskör. soros fel akarja számolni izraelt is, és megfordítva. ez egy zsidó belharc. na most ezt nem szabad mondani, mert erre azt mondják, hogy ez antiszemitizmus. a soros alapítvány működésében is látok megfontolni valót. azt sem vetem el teljesen, ahogyan a kereszténységet és az iszlámot se.

volt egy évfolyamtársam, akivel gyakran fociztunk. és ő történetesen félig muszlim volt. betartotta a vallási előírásokat. böjtölt. na egyszer focizás közben úgy felrúgtam, hogy alig bírt lábra állni. és azt mondta, hogy őszerinte nem volt szabálytalan. mondtam, hogy na viccelj. és azt mondta, hogy ide figyelj. az iszlám a békét hirdeti és a különös szokásaival elsősorban őneki kell igazodnia hozzánk. mondtam, hogy persze a szabálytalanság attól még szabálytalanság. így ugye ki lehet egyezni. csakhogy a szabályokat valakik kitalálják és önös érdekből alakítják.

ez egy etnikai konfliktus eredendően. orbán egy militáns népvezér. ami azért a feketék kultúrája. a magyar hagyomány a kettős fejedelemségen alapul. amiben a népvezérségnek is van helye. de nem kizárólag azon alapul. aztán erre azt mondják a filoszemiták, hogy ez a führerprinzip. egy nép, egy vezér. bizáncias, balkánias államszerveződés adódik. és egyébként lehet, hogy az orbánizmus létrehozza a balkánon nagy-albániát. mert orbán egész európában egy korszakos politikussá akarja kinőni magát. de ahhoz túl kell lépnie a törzsi tudatán alapuló erőkultuszon. és persze az etnikai sztereotipizáláson és különösen a stigmatizáción is túl kell lépni. de ez egy etnikai konfliktus. faji-vallási eredetű. mindkét tábor azt mondja, hogy mi mondjuk meg és kész. a fidesz is a familiaritáson alapul. de a társadalom egyik fele nincs becsatornázva. és ez azért problémás. persze nem lehet azt mondani, hogy ez diktatúra. de azt sem, hogy demokrácia lenne. persze úgy sem lenne ha a "demokraták" győznének. ezt valahogy dűlőre kell vinni. és ebben átmenetileg lehet szerepe az illiberális demokráciának és az erőkultusznak. a kérdés, hogy mivégre történik. örökké harcolnánk valaki vagy valami ellen? permanens háború aligha lehet a népakarat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.09. 14:20:17

@cvsvrs:
"cuius regio euis religio elve alapján. akié a föld azé a vallás" Ez volt az az elv, ami elvezetett a harmincéves háborúhoz és amit a vesztfáliai béke meghaladott. Azóta Európában gyakorlatilag minden felekezet (kényszer)szekularizált, azaz el van zárva a világi hatalomtól. Legalábbis a formális hatalomtól. Informálisan, nyilván továbbra is rendelkezhetnek vele.

"arról, hogy az állam és az egyház intézményeit egymástól teljesen szét kell választani"
Ezt jelenti a szekularizáció.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.06.09. 20:51:03

@cvsvrs:
Felekezeti erőszak dúl Budapest utcáin? Basszus, egy kő alatt élek. Semmit nem vettem észre belőle. Jó, hogy felhívtad rá a figyelmem.

A szekularizáció önmagában nem jelenti automatikusan a békét, de a hiánya viszont garantálja vagy az elnyomást, vagy a villongásokat.
süti beállítások módosítása